Závody ve výstavbě bateriových úložišť: ČEZ za pár měsíců předstihne Sokolovskou uhelnou

Bateriové úložiště skupiny ČEZ v areálu Energocentra Vítkovice

Bateriové úložiště skupiny ČEZ v areálu Energocentra Vítkovice Zdroj: ČEZ

V Česku se bude opět měnit pořadí majitelů největších bateriových úložišť. Poté co Sokolovská uhelná na začátku roku zprovoznila dosud největší baterii s kapacitou 7,45 megawatthodin, se na pomyslné prvenství dere polostátní skupina ČEZ, která se chystá stavět baterii s kapacitou o dvě megawatthodiny vyšší. Do sítě ji chce připojit ve druhé polovině roku, odkdy má také začít pomáhat stabilizovat energetickou soustavu.

Baterii bude stavět dceřiná společnost polostátní skupiny ČEZ ESCO v areálu Energocentra Vítkovice. Šestice 2,5 metru vysokých bateriových kontejnerů s celkem 34 bateriovými moduly má trojnásobnou kapacitu oproti baterii, kterou ČEZ využívá v Tušimicích. Výši investice ČEZ nekomentoval, nicméně Sokolovská uhelná na své úložiště vynaložila zhruba 100 milionů korun.

Důvody vybudování nové baterie jsou podle ČEZ zřejmé. „Evropská energetika se dynamicky mění, ale základem zůstává bezpečná dodávka energií a stabilita sítí. Rostou proto požadavky na kapacity pro spolehlivé uložení, nebo naopak rychlé dodání energie a také pro poskytování takzvaných podpůrných služeb,“ říká šéf ČEZ Daniel Beneš s tím, že plány v této oblasti má skupina mnohem ambicióznější.

„Naším cílem je vybudovat 300 megawattů v akumulaci do roku 2030 a intenzivně pracujeme na prvních velkých projektech. Důkazem je i dosud největší baterie ve Vítkovicích. Podobné systémy připravujeme i v dalších areálech,“ dodal Beneš.

Šéf ČEZ ESCO Kamil Čermák očekává, že současný trend dekarbonizace povede k masivnějším investicím do ekologických zdrojů a chytrých řešení nejen u ČEZ, ale na celém trhu. „Dekarbonizace české energetiky je rozhodně šancí pro tyto technologie. A důkaz vidíme právě ve Vítkovicích, kde jsme už dříve zmodernizovali provoz energetického zdroje a letos přidáme největší českou baterii. Bateriový systém tu dokáže kromě poskytování podpůrných služeb například pokrýt denní spotřebu 1300 domácností,“ říká.

Skupina ČEZ se akumulaci energie věnuje už delší dobu. Od roku 2019 provozuje akumulační systém v areálu elektrárny Tušimice a zároveň je aktivní v segmentu veřejných rychlodobíjecích stanic pro elektromobily.

V Česku vzrostl zájem o baterie poté, co legislativa umožnila, aby se zapojily do komerčních služeb výkonové rovnováhy, tedy stabilizace sítě. Kromě ČEZ a Sokolovské uhelné je na domácím trhu využívá například také Solar Global, C-Energy Planá nebo E.ON.