Zdraží služby, výrobky i potraviny. Firmy reagují na vyšší cenu elektřiny

Ceny elektřiny v Evropě vyletěly prudce nahoru.

Ceny elektřiny v Evropě vyletěly prudce nahoru. Zdroj: Reuters

Vyšší účet za elektřinu nedostanou od podzimu jen domácnosti, ale i firmy. A to od velkých výrobních závodů až po malé rodinné firmy. Řada společností napříč trhem nevylučuje, že vyšší náklady za energie, ale i materiály, bude muset promítnout do konečných cen pro zákazníky. Poskytovatelé elektřiny upozorňují, že záleží na kontraktech, které s nimi firmy mají.

Zdražování elektřiny se zprvu dotkne především zákazníků se stálými ceníky, tedy většiny malých a středních podniků. „Zákazníků z řad firem s individuálními kontrakty se změna netýká. Úprava cen se dotkne pouze zákazníků z podnikatelského maloodběru, kteří mají ceníkové ceny,“ uvedla mluvčí společnosti Bohemia Energy. „U firemních zákazníků s individuálními cenami se promítá aktuální tržní situace vždy při sjednávání podmínek pro další období,“ řekla Novotná s odkazem na velkoobchodní cenu elektřiny, která se na burze prodává za více než sto eur za jednu megawatthodinu, tedy meziročně za více než dvojnásobek.

Podobně hovoří zástupce Pražské energetiky Petr Holubec, podle kterého jsou velkoodběratelé chráněni před výkyvy smlouvami na delší dobu. „Kdybychom například dnes uzavírali cenu na dobu tří let, bude cena pro čtvrtý kvartál 2021 za megawatthodinu přibližně 155 eur, pro rok 2022 pak 108 eur, pro rok 2023 78 eur a tak dále. To jsou přibližné ceny, za které teď můžeme elektřinu nakupovat a po vypršení smlouvy se postupuje stejným systémem,“ objasňuje mluvčí společnosti.

Například mladoboleslavská automobilka Škoda Auta zatím s velkým dopadem cen energií nepočítá. „Nárůst cen se díky našemu dlouholetému dodavateli energií ŠKO-ENERGO snažíme dlouhodobě eliminovat díky zajištění jejich růstu,” řekla mluvčí firmy Martina Gillichová. Podobně to má Plzeňský Prazdroj. „S dodavateli energií podobně jako s dodavateli surovin máme uzavřené smlouvy, které zaručují odběr stanoveného množství za smluvenou cenu. Dočasně se tak zmírňují nepříznivé dopady na dodavatele i na nás jako odběratele,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář s tím, že firma do budoucna očekává zvýšení nákladů.

Většiny menších a středních firem se nicméně změny dotknou okamžitě. Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Deloitte se zdražování bude pohybovat v řádu desítek procent. „Zdražování bude rozdílné u silové elektřiny na burzách a v domácnostech. Někteří distributoři zdražili od září a v dalších měsících se to bude týkat všech dodavatelů. Pokračovat to bude nejspíše i na začátku příštího roku,“ uvedl analytik. Největší tuzemský výrobce elektřiny ČEZ zatím nechtěl upřesnit, jak moc se bude cena elektrické energie zvedat.

„Náklady na elektrickou energii se nám meziročně navýšily asi o 35 procent,“ říká ředitelka výrobce zrcadel a výrobků ze skla Amirro Lucie Hronová, podle které chce firma kvůli tomu investovat do solárního zdroje elektřiny. „Přesto nás růst ceny energie nepřímo, ale nevyhnutelně nutí zvyšovat i naše prodejní ceny. Cena skla, našeho hlavního materiálu, reaguje velmi citlivě na cenu energie, která je hlavní nákladovou položkou při jeho výrobě,“ dodává.

Zdražovat budou i výrobci zdravotnických pomůcek, kteří se kromě zvyšujících se cen energií musejí vypořádat i s drahými materiály a surovinami. „Jsme nuceni část těchto zvýšených nákladů přenést i do prodejní ceny, které porostou v průměru o 15 až 20 procent,“ uvedl ředitel firmy Batist Medical Tomáš Mertlík. Zdražovat bude i český výrobce nemocničních lůžek Linet. „Je zřejmé, že každý tuzemský producent bude muset reagovat zvýšením cen svých výrobků,“ připouští mluvčí firmy Michal Uryč.

Vyšší ceny energií zasáhnou také stavebnictví, což dopadne na soukromé a veřejné zadavatele zakázek. „Do ceny stavebních prací se spíše promítají ceny pohonných hmot. Nicméně předpokládáme, že navýšení cen energií budeme nuceni promítnout do našich budoucích nabídek, tak jako ostatní hráči na trhu,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Zdražování se nevyhne ani sektoru potravinářství, kde avizují vyšší ceny zejména pekaři. Kromě energií je trápí také vyšší cena mouky. „Když budu mluvit za menší pekaře, jako jsem třeba já, tak nám nic jiného nezbývá než náklady odrazit do ceny výrobků. Zdražení musí přijít, zaměstnance chceme dobře zaplatit, musíme do toho promítnout ceny mouky, energií, pečivo se zdražovat bude muset,“ řekl majitel pekárny na jihu Moravy Petr Křivka, který odhaduje zvýšení cen pečiva o 15 až 30 procent.

Drahou elektřinu nyní řeší také železniční dopravci. „Cena trakční energie vzrostla meziročně o 146 procent, a pokud bude tento trend pokračovat i v závěru letošního roku, dojde k nárůstu nákladů na trakční energie v roce 2022 přibližně o miliardu korun,“ řekl za České dráhy Petr Šťáhlavský. Cestující se však zatím nemusejí ničeho obávat. „Aktuálně se ceny energií do jízdného nepromítnou. Cenu stanovuje objednavatel a zvýšení se do jízdného promítá s ročním zpožděním,“ dodal.

Inflace: Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub