Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group. Cena obchodu nebyla odtajněna

Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group

Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group Zdroj: Pilsen Tools

Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group
Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group
Zkrachovalou Pilsen Tools převzala IBZ group
4
Fotogalerie

Plzeňský výrobce nářadí, nástrojů a přesných kovodílů Pilsen Tools, který byl od listopadu 2019 v konkursu, má nového majitele. Stala se jím firma IBZ group z Nýřan na severním Plzeňsku, která se zabývá obchodem a službami týkajících se pneumatik. Uvedl to Michal Malysa, mluvčí firmy Deloitte CZ, která s insolvenčním správcem připravovala výběrové řízení na prodej majetku podniku. Prodejní cenu ani jedna strana neuvedla.

Nový majitel převzal stroje, výrobní halu, která prošla v roce 2018 rozsáhlou modernizací a zhruba 50 zaměstnanců. Prodej majetku firmy mimo dražbu nejvyšší nabídce z výběrového řízení schválil loni v červnu Krajský soud v Plzni. „Celý proces zpeněžení majetkové podstaty dlužníka proběhl poměrně rychle a bez jakýkoliv komplikací,“ řekla Petra Spáčilová z restrukturalizačního týmu Deloitte.

Pilsen Tools působila na trhu kovovýroby a nástrojářství přes 20 let. „Kvůli dlouhodobě špatným finančním výsledkům, způsobeným zejména úbytkem kvalifikované pracovní síly, se ale v roce 2018 dostala do hospodářských potíží,“ dodal Malysa.

Po neúspěšné snaze o nalezení strategického partnera na sebe v červnu 2019 podala insolvenční návrh. Tehdejší jednatel Michal Štilip uvedl, že továrnu nelze bez cizího kapitálu provozovat. Vlastníkem 70procentního podílu byla 72letá Švýcarka a tři čeští společníci měli po deseti procentech a nechtěli vložit do firmy další potřebný kapitál. V listopadu 2019 dlužila firma 130 věřitelům 111 milionů korun.

Insolvenční správce David Jánošík od začátku preferoval prodej firmy v chodu. Předloni v listopadu uvedl, že vzhledem k tomu, že už po zeštíhlení neprodělávala, nebyl důvod ji zavírat a propouštět zbylých 50 zaměstnanců, což byla třetina oproti červnu, kdy na sebe podnik podal návrh na insolvenci. Měla menší krátkodobé zakázky, měsíční tržby přes čtyři miliony a už negenerovala ztrátu.

Zajištění věřitelé - ČSOB (úvěrující banka, která měla v zástavě nemovitosti) a České správa sociálního zabezpečení tehdy po Pilsen Tools požadovaly 69 milionů korun. Firma měla podle ocenění dlouhodobý majetek za 85 milionů korun, z toho 65 milionů byla hodnota nemovitostí. Hlavní částí byla velká výrobní hala uprostřed bývalé Škody Plzeň.