Ranní check: AI musíme regulovat globálně, říká Jourová. Novináři se stěhují

Dobré ráno! Je 347. den roku, svátek má Lucie. V tento den v roce 1976 započal prodej nových osobních automobilů Škoda 105/120 pro spotřebitele.

 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ V každém státě EU vzniknou národní úřady pro umělou inteligenci, říká Jourová

Jednání o závěrečné podobě regulace umělé inteligence (AI Act), probíhalo na poměry Evropské unie dramaticky, jednání trvalo dlouhých 37 hodin. Vyjednavači po uzavření dohody oslavovali fakt, že Evropská unie je prvním místem na světě, kde byla obdobná regulace schválena. „Jsem přesvědčená o tom, že AI musíme regulovat globálně a že je daleko lepší, když ta pravidla udává demokratický svět než svět, který chce pomocí AI docílit absolutní kontroly nad společností. Proto jsme první,“ říká v rozhovoru pro e15 místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová, která se do vyjednávání zapojila.

✅ Velké stěhování českých novinářů. Do nového newsroomu míří Hospodářské noviny, Blesk i Reflex

České novináře čeká už následující rok velké stěhování. Mediální dům Economia, kam spadají tituly, jako jsou Hospodářské noviny, Ekonom nebo zpravodajský web Aktuálně.cz, se přemístí z Karlína do Holešovic. Czech News Center, který je vydavatelem deníku Blesk, e15 či týdeníku Reflex, přemístí své sídlo z Holešovic do Strašnic. Stěhování by se brzy mohlo týkat i dalších mediálních hráčů.

 Sázka na carsharing nevychází, firmy krachují, nebo stagnují. Češi chtějí auta vlastnit jako byty

Lidé budou čím dál méně nakupovat automobily, nebudou chtít, aby stály non-stop před domem, natož platit provozní náklady. Teze, se kterou na český trh v poslední dekádě vstupovaly společnosti nabízející sdílení aut, se zatím ani zdaleka nenaplňuje. Jejich byznys dusí oslabená ekonomická kondice firem i běžných spotřebitelů. Poradenské firmy sice věští značný růst trhu sdílení na globální úrovni, je ale otázka, zda se ho všechny v Česku podnikající carsharingy dožijí.

✅ Předčasná radost věřitelů Sberbank. Výplata se hned tak nerozjede, LitFin trvá na svém

Naděje firem a obcí na rychlé inkaso 57 miliard korun z padlé Sberbank, která věřitelům svitla na počátku týdne, se vytrácí. Peníze k výplatě momentálně zablokované odvoláním věřitelské skupiny LitFin zůstanou zřejmě i nadále nedosažitelné. Potenciální řešení současné patové situace spočívající ve vyplacení LitFinu brněnskou skupinou Fipox totiž v LitFinu narazilo na chladné přijetí. Podle původního plánu insolvenční správkyně měla začít Sberbank vyplácet své věřitele ještě před Vánoci, současné komplikace ale termín odkládají na neurčito.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Blaničtí rytíři penzijního spoření vystoupili z hory. Mávají DIPkem, zbývá ho jen nabrousit • e15

Stane se dnes:

  • Pokračuje schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci by se měli zabývat předlohami v prvním čtení. 
  • Schůze senátních výborů, z nichž výbory ústavně-právní a pro lidská práva projednají nominace na ústavní soudce.
  • Komentář premiéra Petra Fialy (ODS) před odletem na summit EU. 
  • Summit EU-Západní Balkán. Hlavními tématy summitu je přiblížení partnerů ze západního Balkánu k EU a pokrok v postupné integraci. 
  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou s lídry dalších unijních institucí probírat přípravu nadcházejícího summitu EU. 
  • Evropský soud pro lidská práva zahájí slyšení ve věci ukrajinské žaloby na Rusko kvůli anexi Krymu.
  • Polský prezident Andrzej Duda přijme přísahu členů nové vlády premiéra Donalda Tuska.