Ranní check: Banka UBS převezme krachujícího rivala, Trumpovi údajně hrozí zatčení

Švýcarská banka UBS převezme svého  hlavního konkurenta Credit Suisse, který má potíže.

Švýcarská banka UBS převezme svého hlavního konkurenta Credit Suisse, který má potíže. Zdroj: profimedia

Dobré ráno! Je 79. den roku, svátek má Světlana. V tento den před 31 lety otevřel americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's svou první pobočku v České republice. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

✅ Konec bankovní krize. UBS převezme krachující Credit Suisse za 73 miliard

Švýcarská vláda po mnoha těžkostech dojednala historické sloučení dvou největších bankovních domů v zemi - UBS a Credit Suisse, která se dostala do potíží. UBS za svého rivala zaplatí tři miliardy dolarů, tedy téměř 73 miliard korun. Narychlo sjednaný plán má zastavit masivní propad hodnoty akcií a dluhopisů Credit Suisse a vůbec celého evropského bankovního sektoru.

Škoda Auto by kvůli normě Euro 7 musela propustit tisíce lidí, varuje Jahn

V případě zavedení nové emisní normy Euro 7, kterou loni na podzim představila Evropská komise, by tuzemská Škoda Auto musela uzavřít jednu výrobní halu a propustit asi 3000 zaměstnanců. Se započítáním dodavatelů by dohromady přišlo o práci až deset tisíc lidí. Nová unijní pravidla by totiž znemožnila prodávat menší modely Fabia, Scala a Kamiq. V České televizi to uvedl člen představenstva automobilky pro prodej a marketing Martin Jahn. 

Americký regulátor rozprodá padlou Silicon Valley Bank po částech

Americká Federální společnost pro pojištění vkladů nenašla vhodného adepta na kompletní převzetí zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB). Nyní se tedy přiklání k variantě jeho rozprodání po částech. Nabídky na převzetí zkrachovalé banky měli zájemci podávat do nedělního odpoledne. 

✅ V úterý budu zatčen, tvrdí Trump a vyzývá Američany k protestům

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump vyvolal pozdvižení na americké politické scéně spekulacemi o svém chystaném zatčení, k němuž má podle něj dojít v úterý. Špičky Trumpovy Republikánské strany včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho či bývalého viceprezidenta USA Mikea Pence se za Trumpa okamžitě postavily a prohlásily, že pokud bude Trump skutečně trestně stíhán, půjde o politicky motivovaný proces.

Investice do jaderné energetiky směřují do velkých i modulárních reaktorů

Česká republika chce svou energetiku v příštích letech postavit na kombinaci jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Jádro začíná v důsledku války na Ukrajině ale nabývat na důležitosti takřka v celé Evropě. Odhady hovoří o tom, že pro zachování současné kapacity jaderných zdrojů v Evropské unii v následujících dekádách budou zapotřebí investice dosahující v přepočtu až jedenácti bilionů korun.

Stane se dnes:

  • Český prezident Petr Pavel zahajuje dvoudenní návštěvu Německa. 
  • V Bruselu proběhne jednání ministrů zahraničí Evropské unie, věnované mimo jiné vývoji ruské agrese na Ukrajině. 
  • Čínský prezident Si Ťin-pching se v Moskvě setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. 
  • Končí tříměsíční lhůta pro napadení kupní smlouvy Sberbank CZ s Českou spořitelnou na prodej úvěrů Sberbank.