Ranní check: Bitcoin je nejdražší za rok a půl. Europoslanci schválili normu Euro 7

Bitcoin zpevnil na téměř 40 tisíc dolarů. Je tak nejdražší za poslední rok a půl.

Bitcoin zpevnil na téměř 40 tisíc dolarů. Je tak nejdražší za poslední rok a půl. Zdroj: Midjourney

Dobré ráno! Je 314. den roku, svátek má Evžen. V tento den v roce 1903 si americká vynálezkyně Mary Andersonová nechala patentovat stěrače na auto, ale svůj vynález nebyla schopná prodat žádné automobilce. Po vypršení patentu se stěrače staly standardním vybavením všech vozidel.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

Škodě Auto hrozí, že bude muset omezit výrobu enyaqů

Závod koncernu Volkswagen v německém Kasselu čelí potížím s dodavatelskými řetězci, omezuje proto výrobu elektromotorů, informoval web Automobilwoche. Důsledky pocítí i dceřiná automobilka koncernu - tuzemská Škoda Auto, potvrdilo tiskové oddělení Škody pro e15. „Výrobu modelů Škoda Enyaq a Enyaq Coupé ovlivní výpadek produkce v závodě Volkswagen Group Components v Kasselu,“ uvedla mluvčí Škody Ivana Povolná.

Vysoká pec ostravské hutě se dříve než za týden nerozjede

Indický ocelářský magnát Sandžív Gupta se čím dál více blíží ostré zatáčce, kterou nemusí vybrat. Kvůli nízké poptávce po oceli a špatné finanční kondici své skupiny GFG oddaluje znovunajetí poslední provozované vysoké pece ve své ostravské ocelárně Liberty. Mezi zaměstnanci, kterých je v huti zhruba šest tisíc, tak panují obavy z budoucnosti podniku.

Bitcoin posílil na téměř 40 tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny je nejvýše za poslední rok a půl. Bitcoin během čtvrtečního odpoledne rostl v mezidenním srovnání o pět procent, stál kolem 37 tisíc dolarů. Investoři sázejí na to, že by investování do bitcoinu brzy mohlo být stejně snadné, jako je nakupování amerických akcií. „Vnímám to jako projev jejich neznalosti toho, jak funguje regulace finančních trhů v USA,“ upozorňuje portfolio manažer fondu Metatron Capital Aleš Vávra, který je vůči bitcoinu a kryptu dlouhodobě skeptický.

Tykač a Holeček z Coltu pošlou miliardu Vysoké škole Cevro

Miliardáři Pavel Tykač a René Holeček založili novou nadaci C-EDUCA, která bude dlouhodobě podporovat soukromou Vysokou školu Cevro. Tu v roce 2006 založil bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Během příštích deseti let by nadace měla škole poslat až miliardu korun. Díky penězům od dvou byznysmenů se Cevro chce stát vysokou školou univerzitního typu, nově získá název Cevro University.

Europoslanci schválili mírnější verzi normy Euro 7

Nová emisní norma Euro 7 byla schválena na plenárním zasedání v Bruselu. Nové nařízení aktualizuje limity pro emise výfukových plynů, jako jsou například oxidy dusíku, pevné částice, oxid uhelnatý a amoniak, a zavádí nová opatření ke snížení emisí z pneumatik a brzd a ke zvýšení životnosti baterií. Řadě států včetně České republiky, které nesouhlasily s původním přísným návrhem Evropské komise, se podařilo dosáhnout výrazných změn. 

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala (ODS) v rámci své pracovní cesty do subsaharské Afriky navštíví Pobřeží slonoviny.
  • Český statistický úřad bude informovat o vývoji inflace v Česku za říjen. 
  • Největší evropská pojišťovna Allianz zveřejní své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Strany pravděpodobné budoucí polské vládní koalice zřejmě podepíší koaliční smlouvu a ohlásí rozdělení funkcí v příští vládě a Sejmu.