Ranní check: Evropa se obává teroristů, Poláci spouští největší startupový fond v regionu

Teroristický útok (ilustrační foto)

Teroristický útok (ilustrační foto) Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Dobré ráno! Je 86. den v roce, svátek má Emanuel. V tento den v roce 1995 vstoupily v platnost Schengenské dohody o volném pohybu osob, na jejichž základě byly zrušeny pravidelné hraniční kontroly mezi signatářskými zeměmi.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Evropa se po útoku v Moskvě obává Islámského státu. Paříž musí uhlídat olympiádu

Páteční teroristický útok na okraji Moskvy vyvolal na Západě nejen strach z toho, že ruský prezident Vladimir Putin zneužije situaci k eskalaci agrese na Ukrajině. Některé evropské země se už před touto událostí obávaly oživení aktivity Islámského státu. Německo nedávno zadrželo osoby podezřelé z přípravy úderu ve Švédsku. Francie se usilovně připravuje na zajištění bezpečnosti letních olympijských her. Ve střehu by mělo být i Česko, které bude v květnu hostit mistrovství světa v hokeji, podle expertů však není důvod k panice.

Poláci spouští největší startupový fond v regionu. Je i v ČR a prodal slovenskou firmu Microsoftu

Marcin Hejka je mezi českými technologickými podnikateli známý investor. Ještě jako viceprezident fondu rizikového kapitálu Intel Capital, což je investiční odnož amerického čipového giganta Intel, se podílel na stamilionové investici do zdejší softwarové firmy GoodData. Pak ve Varšavě spoluzaložil fond OTB Ventures, který poslal skoro sto milionů do pražských SpaceKnow. A nyní OTB spouští největší fond ve střední a východní Evropě, jehož cílem mohou být další české a slovenské startupy. 

Brňané budou odebírat teplo z Dukovan. Nový horkovod vyjde na 19 miliard

Zástupci společností ČEZ a Teplárny Brno v pondělí podepsali v Jaderné elektrárně Dukovany realizační smlouvu k horkovodu z elektrárny do Brna. Umožní hledání zpracovatele projektové dokumentace. Příprava stavby má skončit na jaře 2027. Společnosti zároveň podepsaly smlouvu o budoucí smlouvě na dodávky tepla. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) by cena tepla z horkovodu měla být nižší nebo srovnatelná s jinými zdroji. Teplo z horkovodu by mohli Brňané začít využívat v topné sezoně 2030/2031.

Personální zemětřesení v Boeingu. Po skandálech odejde i generální ředitel, akcie firmy posilují

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna ale čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ. Akcie Boeingu reagovaly na zprávu o odchodu šestašedesátiletého šéfa Calhouna růstem.     

Stane se dnes: 

  • V Bruselu proběhne zasedání unijních ministrů zemědělství. Ministři budou diskutovat o aktuální napjaté situaci v zemědělském sektoru a o nedávných legislativních návrzích Evropské komise. Schůzku by měly provázet další protesty evropských farmářů, kteří plánují vyjet do belgické metropole s traktory.  
  • V Praze bude uveden nový televizní kanál Warner TV od společnosti Warner Bros. Discovery za účasti jejího generálního ředitele pro východní Evropu a Blízký východ Jamieho Cooka. Warner TV zahájí vysílání v Česku 2. dubna.
  • Tuzemská zbrojařská společnost Colt CZ Group by měla zveřejnit své předběžné hospodářské výsledky za loňský rok.
  • Německé dráhy Deutsche Bahn a odbory tamních strojvedoucích GDL představí na dopolední tiskové konferenci konkrétní podobu nové dohody o výši mezd, která ukončila sérii stávek na německých železnicích.