Ranní check: J&T postaví na Rohanu tisíc bytů, ECO-Investment vybuduje papírnu v Bosně

Zdroj: J&T Real Estate

Dobré ráno! Je 283. den roku, svátek má Martina. V tento den v roce 2000 byla  v jaderné elektrárně Temelín zahájena řízená štěpná řetězová reakce.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česká skupina ECO-Investment expanduje v Bosně

Tuzemská skupina ECO-Investment slovenského miliardáře Milana Fiľa získala vládní podporu pro svůj záměr vybudovat v Bosně a Hercegovině novou papírenskou výrobní halu za více než 100 milionů eur, v přepočtu přes 2,5 miliardy korun. Minulý týden podepsala memorandum o investici s vládou srbské části Bosny a Hercegoviny, která jí pro projekt zajistí hmotnou i nehmotnou státní pomoc. Celá investice je rozdělena do tří fází a ECO-Investment ji plánuje dokončit do pěti let.

✅ J&T kupuje část Rohanu, postaví tam tisíc bytů a kanceláře

Jedno z největších rozvojových území Prahy Rohanský ostrov bylo léta spojené výhradně se jménem miliardáře Luďka Sekyry. Za ním sice stáli další investoři, o jeho developerské skupině se však mluvilo jako o té, která na místě za desítky miliard postaví novou čtvrť. To se nyní mění. Část území výhradně pro sebe získala developerská společnost J&T Real Estate. Ta na místě za 15 miliard postaví tisíc bytů, kanceláře a obchody.      

✅ Do Česka vstupuje řetězec Popeyes, restauraci na Václaváku otevře v listopadu

Třetího listopadu vstoupí americký fastfoodový řetězec Popeyes do Česka. První tuzemskou pobočku firma otevře v Domě módy na Václavském náměstí. Řetězec během několika měsíců plánuje otevřít i další dvě pobočky, přičemž jedna z nich bude v Brně. Ta druhá by pak měla mít podobu drive-thru restaurace poblíž Prahy. Popeyes, známý nabídkou louisianské kuchyně, vytvoří desítky pracovních míst.       

✅ Respekt odchází z Economie. Akcie nového majitele budou držet i redaktoři

Je rozhodnuto. Týdeník Respekt odchází z vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly. Dohoda o prodeji je podle informací INFO.CZ na stole a do jejího formálního stvrzení zbývají týdny. Novým majitelem společenského magazínu, který vychází od roku 1989, se stane nově vytvořená společnost – a my jsme prozkoumali její netradiční akcionářskou strukturu.     

Stane se dnes: 

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen za září 2023
  • Končí dvoudenní ministerské jednání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu
  • Šéf diplomacie EU Josep Borrell svolal mimořádnou schůzku unijních ministrů zahraničí
  • Mezinárodní měnový fond zveřejní svůj výhled světové ekonomiky