Ranní check: Krize v Liberty drtí desítky firem. ČNB bude dál snižovat sazby

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Dobré ráno! Je 12. den roku, svátek má Pravoslav. V tento den v roce 2010 zasáhlo Haiti zemětřesení, které si vyžádalo desítky tisíc obětí.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Liberty zatápí obchodním partnerům. Máme seznam nejvíce postižených firem

Pokračující krize v ostravské huti Liberty tvrdě dopadá na desítky firem, které dosud unikaly pozornosti. Redakce e15 má k dispozici dosud neveřejný seznam neproplacených faktur, který Liberty poslala věřitelům a z něhož vyplývá, jaké firmy na současnou situaci doplácejí nejvíce. Jsou mezi nimi i společnosti, jejichž nesplacená pohledávka řádově převyšuje jejich roční zisk.

✅ Americká bitcoinová ETF mají zelenou, cena kryptoměny šla těsně pod 50 tisíc dolarů

Bitcoin dorazil na Wall Street. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podle očekávání schválila vznik prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) investujících do nejrozšířenější kryptoměny. Zatímco po středečním schválení se její kurz sotva hnul, o den později tomu bylo jinak. Během čtvrtka, kdy už bylo možné do nového typu ETF investovat, vystoupal bitcoin ze 46 až na 49 tisíc dolarů. Později ale oslabil.

✅ Růst cen zpomaluje. ČNB bude dál snižovat sazby, vklady mohou už letos porážet inflaci

Meziroční inflace v Česku v prosinci opět klesla, meziměsíčně se dokonce spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu snížily. Jaký dopad to bude mít na rozhodování bankovní rady České národní banky? A co to může znamenat pro vývoj cen hypoték či úročení vkladů? Více v následujících otázkách a odpovědích.

✅ Zlaté časy zbrojařů mění rozložení sil v Česku. Colt a CSG jsou nově konkurenti

Jaký bude letošní rok ve zbrojním průmyslu? Byznysově určitě bude patřit k těm lepším, neboť globální bezpečnostní situace se stále nevrací do vyváženého módu. Ba naopak. Ostatně velmi jasně to shrnul Karel Řehka, náčelník generálního štábu české armády, v předmluvě čerstvého strategického dokumentu Koncepce výstavby Armády ČR 2035: „Události na Ukrajině znovu potvrdily životní nutnost připravovat se na válku již v míru. Takzvaný princip odložené potřeby byl překonán tvrdou realitou. Musíme pořídit dostatečné zásoby materiálu i munice a zabezpečit funkční systém jejich doplňování.“

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za listopad 2023.
  • Má skončit stávka německých strojvůdců za lepší platové a pracovní podmínky. Narušení železniční dopravy se očekává i po jejím skončení.
  • Koncern Volkswagen zveřejní bilanci odbytu za loňský rok.