Ranní check: Ojeté elektromobily rychle ztrácejí cenu. Copywriterům i grafikům kvůli AI mizí zakázky

Škoda Enyaq

Škoda Enyaq Zdroj: Anna Křížková

Dobré ráno! Je 338. den roku, svátek má Barbora. V tento den v roce 1955 bylo založeno město Havířov.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Ojeté elektromobily včetně tesel a enyaqů rychle ztrácejí cenu. Prodeje váznou i po slevách

S velmi rychlým propadem hodnoty se musejí smířit všichni, kdo si v posledních pěti letech pořídili nový čistě elektrický vůz. Jak se ukazuje, trh se do značné míry nasytil a poptávka po ojetých e-vozech, kterých je k mání stále více, značně ochabla. Zjištění vyplývající z globální studie analytické společnosti iSeeCars se potvrzují i na českém trhu. Kdo například pořídil Škodu Enyaq v roce 2021 a nyní ji prodává, musí se smířit s propadem ceny téměř o polovinu.

✅ Singapur a Curych jsou nejdražšími městy pro život, Praha patří v cenách mezi největší skokany

V čele žebříčku měst s nejvyššími náklady na život zůstává Singapur, stejně draho je ve švýcarském Curychu, vyplývá z každoročního žebříčku sestavovaného The Economist Intelligence Unit (EIU). Až na třetí příčku se propadl New York, který dříve žebříčku často nominoval. Praha se zařadila mezi města s největším meziročním růstem životních nákladů, v žebříčku se posunula o 31 pozic vzhůru. Globální krize spojená s růstem stále nekončí, upozorňuje EIU.

✅ Čeští herci bývají líní, ale Oskar Hes by rostl po boku kteréhokoliv agenta, říkají dámy z branže

O profesi hereckého agenta panuje mnoho pověr a iluzí. Například ta, že agent dokáže herci ze dne na den vyčarovat džob snů. Ve skutečnosti je zastupování herců práce, která vyžaduje výjimečné nasazení a jejíž efekt je závislý na bezvadné spolupráci obou zúčastněných stran – agentů i zastupovaných klientů.

✅ AI mění práci copywriterů i grafiků. Na jedné z platforem ubyla až čtvrtina zakázek

Je to rok od doby, kdy společnost OpenAI představila nástroj ChatGPT veřejnosti. Děsivé scénáře, že nahradí práci lidí, se zatím nenaplňují. Jak ale nedávno upozornily Financial Times, v jedné ze studií již vědci zaznamenali významný pokles počtu zakázek u copywriterů a grafiků. A ačkoliv tento trend do Česka zatím v plné síle nedorazil, například na platformě Copywriting.cz zaznamenali od rozšíření generativní umělé inteligence copywriteři patnácti až dvacetipětiprocentní pokles zakázek oproti roku před vznikem nástroje.

Stane se dnes:

  • Premiér Petr Fiala bude s rakouským spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem jednat o aktuální migrační situace v Evropě, rozšiřování EU, válka na Ukrajině a spolupráce v oblasti dopravy a energetiky
  • Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za třetí čtvrtletí letošního roku.
  • Rada hlavního města Prahy projedná nominaci exmanažera ČEZ Vladimíra Schmalze do dozorčí rady Pražské plynárenské.
  • Tripartita projedná valorizaci minimální mzdy, situaci ve zdravotnictví, vzdělávání, strategické investice, čerpání peněz z EU či postup přípravy změn penzí.