Ranní check: Raiffeisen jde do krypta, ale ne v Česku. Ve Škodě Auto stávkovalo deset tisíc lidí

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 332. den roku, svátek má René. Na den přesně před dvěma lety byl Petr Fiala jmenován premiérem. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ V Česku rušení účtů, ve Vídni byznys. Regionální banka Raiffeisen jde do krypta

Raiffeisenbank v Česku ruší účty podnikatelům s kryptoměnami, její rakouská příbuzná ale vnímá digitální měny úplně jinou optikou. V lednu uvidí klienti vídeňské větve jedné z regionálních bank Raiffeisenlandesbank, které společně vlastní matku české Raiffeisenbank, přímo ve svém internetovém bankovnictví nabídky na obchodování bitcoinu a krypta. Zatímco česká Raiffeisenbank si podle vyjádření pro e15 bude dál držet od krypta odstup, v německy mluvících zemích se pouští do zprostředkování investic do virtuálních měn i další finanční domy.

✅ Brněnský dluhopisový fantom připravil tisícovku investorů o stamiliony

Vypadalo to jako geniální investice. Dluhopis měl oproti nominálu třetinovou slevu, sliboval zhruba pětiprocentní roční úrok a třeba v době prakticky neúročených spořicích účtů působil téměř jako zjevení. Zájem o něj byl samozřejmě obrovský, i proto se brněnskému podnikateli Jiřímu Slezákovi od roku 2014 podařilo v celkem čtrnácti emisích rodiny firem Reality Investing nabrat vyšší stamiliony korun. Byznys se ale zadrhl a drobným investorům zůstal v rukách balík nesplácených dluhopisů.

✅ . Většina firem stávkovala spíše symbolicky

Pondělních demonstrací proti vládě se kromě učitelů, zdravotníků a dalších státních zaměstnanců účastnili i pracovníci řady firem. Největší protest se konal v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, která kvůli tomu přerušila výrobu na dvě hodiny. Ve většině podniků se ovšem stávkovalo spíše symbolicky, krátkým shromážděním pracovníků v době oběda či páskami na ruce.

✅ Důchody budou vždy na dluh. Lidé budou v penzi 21,5 roku, říká Jurečka

Hlubší změny důchodového systému, po nichž volají někteří analytici, jsou podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) politicky a společensky neprosaditelné. Pokud projde jeho reforma představená tento měsíc, schodky systému by do budoucna v průměru činily 70 miliard korun ročně. Jurečku mrzí, že především opoziční ANO nenabízí k penzijní problematice řešení. „Nechová se poctivě a zodpovědně. Každý, kdo má alespoň selský rozum, si to umí vyhodnotit,“ míní. 

 

Stane se dnes:

  • Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se zúčastní konference Berlin Foreign Policy Forum.
  • Předseda vlády Petr Fiala přijme premiéra Etiopie Abiy Ahmeda.
  •  Pokračuje schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci by měli projednat například návrh armádních misí v příštím roce.