Ranní check: Saúdská Arábie omezí dodávky ropy, Češi czexit nechtějí

Saúdská Arábie omezí dodávky ropy o jeden milion barelů denně

Saúdská Arábie omezí dodávky ropy o jeden milion barelů denně Zdroj: E15 (Midjourney)

Dobré ráno! Je 156. den roku, svátek má Dobroslav a Dobroslava. V tento den v roce 2013 The Guardian vydal první ze série článků informujících o masovém sledování telefonní a elektronické komunikace vládou USA, založených na informacích od Edwarda Snowdena.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy uplynulých hodin.

✅ Z práskačů jsou whistlebloweři. Experti vznik zákona chválí, přístup firem se liší

Zdá se, že negativní postoj firem k takzvaným „práskačům“ se značně proměňuje. Ačkoli doteď schválení zákona o ochraně oznamovatelů drhlo, zhruba čtvrtina firem už opatření interního nahlašování nekalého jednání zavedla. Ne všechny však se systémem souhlasí, pro část z nich půjde podle zakladatele startupu Sloneek a HR stratéga Milana Rataje až o „kulturní šok“.

✅ Ministr financí je nekompetentní. Vláda měla vykoupit ČEZ, řekl Babiš v debatě s Fialou

„Všechno se nedá udělat tak, jak jsme si představovali," uvedl premiér Petr Fiala v pořadu Partie Terezy Tománkové, kde se setkal s bývalým premiérem Andrejem Babišem. Uvedl, že tak jako Babiš nepočítal s covidem, tak oni nepočítali s válkou na Ukrajině. Andrej Babiš premiérovi vyčítal, že vláda nemyslí na lidi, a že nezastropovala ceny energií, když měla.

✅ Češi czexit nechtějí. Bez Evropské unie bychom dopadli jako Kaliningrad

V polovině června si Česká republika připomene dvacet let od referenda, v němž se občané 77 procenty hlasů vyslovili pro vstup do Evropské unie. Členem evropského bloku se naše země stala o necelý rok později. Jak tento krok ovlivnil tuzemskou ekonomiku? Proč ani po dvou dekádách v unii neplatíme eurem? A co by se stalo, kdyby tehdejší hlasování dopadlo jinak? 

✅ Saúdská Arábie omezí dodávky ropy o jeden milion barelů denně

Saúdská Arábie sníží o jeden milion barelů denně množství ropy, které posílá do světové ekonomiky. Podle agentury AP tak učiní jednostranný krok na podporu růstu cen ropy poté, co dvě předchozí snížení produkce ze strany členů skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, nedokázala zvýšit ceny. Oznámila to po zasedání ve Vídni. Zbytek zemí se dohodl na prodloužení dřívějších škrtů v dodávkách až do konce roku 2024.

Stane se dnes:

  • ČSÚ zveřejní údaje o průměrných mzdách za 1. čtvrtletí 2023.
  • Jednání rady hlavního města. Na programu jsou například obměny v dozorčích radách městských firem, jednorázová neinvestiční dotace pro pražské hasiče, oprava Vrchlického sadů nebo využití reklamních ploch na veřejném osvětlení. 
  • Prezident republiky Petr Pavel jmenuje nové ústavní soudce - Danielu Zemanovou, Jana Wintra a Josefa Baxu. 
  • Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) s delegací poslanců z výboru pro sociální politiku na pracovní návštěvě Kanady. 
  • Začíná výroční konference společnosti Apple pro vývojáře. Firma na této akci obvykle představuje své novinky.
  • Začíná proces s bankou Goldman Sachs v případu údajné diskriminace žen, která se měla podle AFP týkat až 1400 zaměstnankyň či bývalých zaměstnankyň této banky.