Ranní check: Technologičtí giganti chtějí zastavit dominanci Nvidie v umělé inteligenci

Sídlo společnosti Nvidia v Kalifornii

Sídlo společnosti Nvidia v Kalifornii Zdroj: Nvidia

Dobré ráno! Je 99. den roku, svátek má Ema. V tento den v roce 1946 byla založena francouzská energetická společnost EDF. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Strašení válkou zabralo. Slováci si za prezidenta zvolili Pellegriniho

Novou hlavou slovenského státu byl v sobotním hlasování přesvědčivě zvolen dosavadní předseda parlamentu a bývalý premiér Peter Pellegrini, který získal 53,1 procenta hlasů. Ačkoli předvolební průzkumy předpovídaly mnohem těsnější souboj, Pellegriniho soupeř z druhého kola diplomat Ivan Korčok za vítězem nakonec zaostal o více než šest procentních bodů. Podle slovenského tisku pomohla šéfovi strany Hlas-SD sázka na téma války a také vysoká volební účast, jež přesáhla 61 procent. 

Kiss se přesouvají do virtuálního světa, svou „poslední show“ hráli pět let

Švédská společnost Pophouse Entertainment koupila práva na kapelu Kiss. Ačkoliv nezveřejnila částku, kterou měla za balíček vydavatelských práv, celé hudební knihovny a vizuální identity legendární rockové skupiny zaplatit, zahraniční média mluví o více než 300 milionech dolarů. Společnost Pophouse nyní chystá digitální show skupiny s avatary, které Kiss představili na svém posledním koncertě v newyorské Madison Square Garden loni v prosinci.

Česko bude v budoucnu potřebovat čtyři nové jaderné reaktory, řekl ministr Hladík

Česká republika bude v budoucnu potřebovat čtyři nové jaderné reaktory, otázkou je, v jakém čase je bude nutné a výhodné postavit. V pořadu České televize to v neděli uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda by měla rozhodnout o nabídkách uchazečů o stavbu nových bloků v Česku do konce června. Podle ministra budou při rozhodování o počtu nyní vybraných bloků rozhodující ekonomické podmínky nabídek.

Intel, Google a další vytvářejí alianci proti dominanci Nvidie v umělé inteligenci

Jestli má generativní umělá inteligence nějakého vítěze, je jím Nvidia. Americké firmě totiž přináší AI mnohamiliardové zisky a růst akcií do takové míry, že tržní hodnota společnosti se kvapně blíží Applu. Velké jazykové modely i neuronky pracující s obrazem a zvukem se totiž nejčastěji trénují a následně i běží na čipech od Nvidie.

Stane se dnes:

  • Měla by se uskutečnit schůzka zástupců tuzemských bank, obranného průmyslu a ministerstva obrany k financování zbrojních zakázek.
  • Česká národní banka zveřejní dlouhodobé úrokové sazby pro konvergenční účely za březen.
  • Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zahájí návštěvu Brazílie.