Ranní check: Temu parazituje na českých značkách, Síkela chce konec uhlí do roku 2033

Zdroj: Grafika e15

Dobré ráno! Je 64. den roku, svátek má Stela. V tento den v roce 1933 proběhla inaugurace amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Síkela chce do roku 2033 energetiku bez uhlí, v příštím roce předloží zákon

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do poloviny roku 2025 připravit zákon, který zajistí řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Řekl to v neděli v debatě České televize. Ministr o řízeném odchodu mluvil v souvislosti s výrokem majitele skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače, že zvažuje uzavření elektráren Počerady a Chvaletice a svých dvou uhelných lomů na jaře 2025. Podle Síkely ČR odstavení elektráren zvládne.

✅ Čínské Temu parazituje na českých značkách, cílí na ně reklamu

Výrobky čínského internetového tržiště Temu v posledních měsících zavalily český online prostor. Nyní se ukazuje, že úspěchu u tuzemských zákazníků dosahuje čínský obchodník také cílením reklamy přes české značky a obchody. Jeho přístup je ale problematický nejen z právního hlediska. Zboží, které se nakonec zákazníkovi nabízí, je jiné značky a namísto povědomého domácího e-shopu se nakupující ocitá opět v síti Temu.

Video placeholde
Hosty e15 Castu byly zakladatelky platformy Mumdoo Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová • e15

✅ Překážka pro Strnadovu expanzi. Americký výrobce munice Vista dostal další nabídku

Producent outdoorového vybavení Vista Outdoor dostal od kanadské investiční společnosti MNC Capital „nevyžádanou nabídku“ na převzetí za 2,04 miliardy dolarů, v přepočtu bezmála 48 miliard korun. Napsala o tom agentura Reuters. Vista, o jejíž divizi sportovního zboží Sporting Products, usiluje i Czechoslovak Group Michala Strnada, následně potvrdila, že nabídku dostala. O finančních podmínkách se ale nezmínila.

✅ TV Barrandov už dluží téměř miliardu. Advokát vysvětluje, jak chce Soukup odvrátit hrozbu konkurzu

Společnost Barrandov Televizní studio (BTS), provozovatel TV Barrandov vlastněná Jaromírem Soukupem a Janem Čermákem, získala včera (v úterý 27. února) od soudu tříměsíční ochranu před věřiteli. Jak ukazuje zápis v insolvenčním rejstříku, firma je v platební neschopnosti – obchodním partnerům dluží téměř miliardu korun. Právník Jiří Koubek z advokátní kanceláře GT Legal v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, proč společnost nyní o ochranu před věřiteli požádala, co se bude dít dál i jakou mají věřitelé šanci domoci se svých pohledávek.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti a ekonomické aktivity za leden
  • V Albánii bude uvedena do provozu letecká základna NATO
  • Koná se předběžné jednání rozhodčího soudu o stížnosti, kterou ruská společnost Gazprom Export vznesla vůči českému provozovateli sítě plynovodů NET4GAS
  • Proběhne briefing po jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory a představenstva Zemědělského svazu, které rozhodne o podobě protestní akce zemědělců naplánované na 7. března
  • Jednání unijních ministrů energetiky. Ministři budou řešit zejména bezpečnost dodávek energetických surovin