Ranní přehled podle Bloombergu: Uber zklamal akcionáře a Británie žije v rytmu voleb

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Si Ťin-pching a Donald Trump obrací kormidlo světového obchodu

Čínský prezident Si Ťin-pching na výstavě EXPO, která se koná v Šanghaji, uvedl, že země je nakloněna tomu snížit dovozní tarify i institucionální transakční náklady. Jeho americký protějšek Donald Trump taktéž uvažuje o zrušení dovozních cel na čínské zboží v objemu 112 miliard dolarů. Zdá se, že mezinárodní obchod nabral nový směr a obchodní dohoda mezi velmocemi by skutečně mohla být uzavřena už v listopadu. Z Číny přichází i další pozitivní zprávy: čínská výroba v říjnu po dřívějším propadu rostla.

Příznivé zprávy z americké ekonomiky zlepšily náladu akciových investorů

Akcie ve Spojených státech zahájily týden růstem a všechny tři hlavní akciové indexy uzavřely na nových rekordech. Náladu na trhu zlepšily kropmě naděje na obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Čínou i příznivé zprávy o stavu domácí ekonomiky.

Index Dow Jones posílil o 0,42 procenta na 27 462,11 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,37 procenta na 3078,27 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,56 procenta na 8433,20 bodu.

Uber: jedno velké investorské zklamání

Akcioví investoři do společnosti Uber Technologies začínají být mírně netrpěliví. Čtvrtletní výsledky sice ukázaly vyšší tržby a nižší ztráty, než se očekávalo, ale také nepříliš výrazný růst počtu měsíčních aktivních uživatelů. Nedaří se ani službě Uber Eats. Uber i přes vyšší tržby prohloubil ztrátu meziročně na 1,2 miliardy z 986 milionů dolarů. Společnost zlepšila svou roční prognózu ztrát a zavázala se, že do roku 2021 bude zisková. Akcie Uberu v reakci na oznámené výsledky ztrácely pět procent.

USA odstupují od klimatické dohody

Administrativa Donalda Trumpa oficiálně informovala OSN, že zahájila proces odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015. Smlouvu, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016, mohou signatáři vypovědět nejdříve po třech letech. Spojené státy jsou první zemí, která od smlouvy odstupuje.

USA se v dohodě zavázaly snížit emise oxidu uhlíku do roku 2025 o 26 až 28 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005. Evropská unie chce snížit emise do roku 2030 o 40 procent z úrovně roku 1990, což je podle expertů ve srovnání s USA větší závazek.

Británii ovládne předvolební kampaň

Británie začíná odpočítávat dny do předčasných voleb, které se uskuteční 12. prosince. Ještě předtím, než Británii pohltí předvolební kampaň Borise Johnsona a jeho hlavního soupeře Jeremyho Corbyna, zvolili poslanci v tajném hlasování ve čtvrtém kole volby šéfa dolní komory parlametu. Stane se jím člen opozičních labouristů Lindsay Hoyle. Oproti svému předchůdci, extrovertnímu a bojovnému Johnu Bercowovi, je znám umírněnou rétorikou. Před volbou slíbil, že bude bojovat proti agresivním projevům v Dolní sněmovně a bude dbát na to, aby byly vyslyšeny i hlasy řadových poslanců. Jeho postoj k brexitu podle tisku není znám.