Americkému Prologisu znovu hrozí ztráta pozemků u Brna. Skrytí útočníci přeskupují síly

Americké developerské společnosti Prologis hrozí ztráta lukrativních pozemků u Brna. (ilustrační foto)

Americké developerské společnosti Prologis hrozí ztráta lukrativních pozemků u Brna. (ilustrační foto) Zdroj: Prologis

Americký Prologis je kvůli parcelám u Brna pod palbou firem z daňových rájů. Advokáti dvou z nich sídlí ve Slovanském domě v centru Prahy. Tvrdí, že je to náhoda.
Kontroverzní brněnský soudce Jan Kozák loni překvapivě rozhodl ve prospěch Prologisu. Firmy z daňových rájů se ale odvolaly.
Na parcelách prologisu v jihomoravských Syrovicích má vzniknout logistické centrum. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Několik off-shorových firem s neznámými vlastníky opět zatápí americkému developerovi Prologis ohledně parcel poblíž Brna. Pokud prohrají, můžou Američané o investici přijít.

Loňské vítězství amerického developerského obra Prologis v zápase o lukrativní pozemky u Brna se drolí. Stále tedy není jisté, jestli parcely určené pro výstavbu velkých skladových hal nakonec přeci jen neskončí v konkurzní podstatě zkrachovalé společnosti Deveplan, který developerovi pozemky v roce 2009 prodal. Právě o to usiluje skupina firem z daňových rájů. Vystupují jako věřitelé Deveplanu, a tvrdí, že prodej pozemků Prologisu je neplatný.

Ve prospěch Prologisu hovořil loňský verdikt Krajského soudu v Brně. Ten pozemky z konkurzního majetku Deveplanu vyloučil. Off-shoroví věřitelé se ale odvolali k Vrchnímu soudu. Jiný majetek než parcely v jihomoravských Syrovicích Deveplan nemá.

Firmy s majiteli ukrytými za strukturami v exotických destinacích navíc přeskupují síly. Část své pohledávky vůči Deveplanu prodala společnost Online Services z tichomořského ostrova Samoa. Je to známá firma z insolvenčního řízení s fotbalovým klubem Slavia z doby před vstupem čínského investora. Vůči Deveplanu si společnost dosud nárokovala téměř jeden milion korun. Půl milionu z toho nedávno převedla na firmu Sharpen Group z Britských Panenských ostrovů.

Za přeskupováním pohledávek může být snaha o udržení vlivu věřitelského výboru Deveplanu. Ten se kvůli obchodům s pohledávkami smrskl na dva účastníky a nemůže se usnášet. Jedním z členů je Online Services. Nově může do věřitelského výboru přibýt právě Sharpen Group.

„Postoupením pohledávky věřitele, který byl zároveň i členem věřitelského výboru, dochází podle insolvenčního zákona i k přechodu jeho členství ve výboru na nového vlastníka pohledávky,“ uvedl advokát Bystrík Bugan.

Stejně jako u Online Services se jméno Sharpen Group objevilo v kauze takzvaných Panama Papers. Tedy rozsáhlého úniku informací z panamské advokátní kanceláře Mossack Fonseca o firmách z daňových rájů. Zakladatelem Sharpen Group byla podle těchto dokumentů firma Waberia Consulting. Přes ní si čeští byznysmeni zakládali off-shorové podniky.

Zatímco Online Services zastupuje advokát Jiří Holas, vystupuje za Sharpen Group právník Milan Miler. Oba advokáti sídlí na stejné adrese ve Slovanském domě v centru Prahy. „Praha je velká vesnice, je to jen náhoda,“ sdělil Miler. O konečném vlastníkovi svého klienta mluvit nemůže.