Ceny některých bytů vyrostly příliš vysoko. Prodejci začínají přistupovat ke slevám

Sídliště Modřany

Sídliště Modřany Zdroj: Profimedia

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Jednou z cest je, aby si lidé postavili bytové domy sami s částečnou pomocí města.
Pražské Sídliště Lhotka
Bytové domy na pražském Smíchově
4
Fotogalerie

Na český trh s byty spolu s prázdninami dorazil jev, který byl ještě na počátku roku těžko představitelný. Kupci si začínají více vybírat než dříve a cenovky některých nemovitostí na trhu začínají považovat za přemrštěné. Podle realitních expertů totiž část trhu atakuje své cenové vrcholy nebo je dokonce i mírně za nimi. Majitelům pak někdy nezbývá, než vyjednávat o ceně. A to v opačném směru, než byli dosud zvyklí, směrem dolů. Ačkoli se jev zatím týká menšinové části trhu, získává na síle. Mimo jiné i díky rostoucí kvalifikovanosti kupců.

„Majitelé, kteří v tomto období nemovitosti nabízí, začínají dělat dílčí ústupky. Nemusí to nutně znamenat, že se cenový trend výrazně obrátí, o ochlazení růstu to však vypovídá. A zároveň to dává jasnou zprávu, že poptávka není spekulativní a silná natolik, že by se takříkajíc prodalo vše,“ říká šéf Bezrealitky Hendrik Meyer.

Pro letní měsíce je podle něho sice určité ochlazení trhu typické, letošek ale může být jiný. „Každoroční ochlazení nabídky i poptávky by letos mohlo být výraznější než loni. Ústupky dělají prodejci i díky tomu, že nadhodnocené nemovitosti v době nízké nabídky začínají nepřiměřeně vystupovat nad aktuální průměr,“ dodává Meyer. 

Vývoj cen bytů v ČeskuVývoj cen bytů v Česku|E15

Jev se týká především lokalit, kde ceny rostly ještě během prvního čtvrtletí silně nadprůměrně, typicky v případě moravských krajských měst. „Situace v Ostravě, či v Brně je taková, že prodávající se obávají, že za rok či dva může být situace na trhu podstatně horší. Zájemci mnohdy i prostřednictvím realitních kanceláří tlačí na cenu a výsledek je nižší o 15 až 25 procent,“ říká partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota. 

Právě ostravské byty přitom během pandemie podražily v Česku nejvíce. Podle dat poradenské společnosti Deloitte byly ceny v prvním čtvrtletí oproti loňsku o 31,3 procenta výše. Za celou republiku přitom byty podražily v průměru „jen“ o 19 procent. Obdobně i v Brně byty zhodnocovaly nadprůměrně rychle, když ceny od předpandemických úrovní narostly o 22,3 procenta.

Byty během pandemie zdražily:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

„Zaregistrovali jsme informace o tom, že několik nemovitostí v některých nikoli špičkových lokalitách bylo prodáno za nižší cenu, než jaká byla vzhledem k okolnostem očekávána,“ říká šéf realitní kanceláře Luxent –⁠ Exclusive Properties Jiří Kučera. Může to podle něho znamenat známky určitého vyčerpání trhu. „S ohledem na obecný nedostatek nabídky byla až doposud téměř jakákoli cena u solidních nemovitostí akceptována,“ připomíná Kučera. 

Odborníci zdůrazňují, že pro kupující je stále důležitějším měřítkem hodnoty lokalita nemovitosti, a to i díky sílící racionalizaci nákupů. „Rostoucí roli hrají nákupy kvalifikovaných investorů a při individuálních transakcích převažují ty realizované za pomoci úvěrů, tedy posvěcených bankou. Omezuje se tak postupně prostor pro neuvážené nákupy za neodpovídajících podmínek,“ dodává Kučera.