Dostálová chce kvůli Airbnb upravit zákony

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) Zdroj: Michael Tomeš E15

Ministerstvo pro místní rozvoj
Logo Airbnb
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Ministerstvo pro místní rozvoj chce kvůli sdílenému ubytování prostřednictvím aplikací typu Airbnb upravit současné zákony. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) to sdělila po schůzce se starosty některých měst a s poslanci. V některých místech, například v centru Prahy nebo v Českém Krumlově, je podle ní nutné situaci regulovat.

"Shodli jsme se, že je potřeba hlavně někde začít. Je potřeba sdílet informace o ubytovaných hostech a o těch, kdo ubytování nabízejí," uvedla Dostálová v ČT. Ministerstvo kvůli tomu ale nechce připravovat nový zákon. "Upravíme současné zákony. Na příští setkání připravíme souhrn, co bychom mohli udělat hned, jak zajistit sdílení informací a vymahatelnost práva," shrnula závěry pátečního jednání ministryně.

Podle Dostálové jde o nelegální ubytovatele, kteří nejsou pod živnostenským zákonem, neplatí místní poplatky a pak na takto ubytované hosty doplácejí rezidenti. Jde třeba o svoz odpadků nebo úklid silnic.

Praha 1 i Český Krumlov jsou podle Dostálové za turisty rády. Chtějí pouze vyvážit poptávku mezi řádným bydlením a sdílenou ekonomikou. "Absolutní shoda je, že nikdo nechce potřít sdílenou ekonomiku jako takovou," zdůraznila Dostálová.

Podle pražského magistrátu se v nejužším historickém centru metropole používá ke krátkodobému ubytování turistů téměř polovina bytů. "Bohužel, stávající legislativa neposkytuje Praze, jakož i dalším městům v Česku, dostatečně účinné nástroje, aby danou problematiku mohla řešit," uvedla po pátečním jednání na MMR pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Praha proto chce podle Marvanové navrhnout několik změn právních předpisů. Zprostředkovatelům krátkodobých ubytovacích služeb typu Airbnb by uložily povinnost poskytovat obcím podrobné informace týkající se pronajímaných bytů, včetně údajů o hostitelích a počtech hostů. Obce by také měly mít možnost vydávat nařízení regulující tento typ služeb.

Marvanová dále navrhuje, aby používání bytu ke krátkodobým ubytovacím službám vyžadovalo souhlas ostatních vlastníků bytů v daném domě. Zpřísnit by se měly také stavební předpisy, aby trvalé využívání bytů k poskytování krátkodobých ubytovacích služeb podléhalo stejným podmínkám jako provozování hotelu.

Na tom, že by města měla mít přístup k údajům o ubytovatelích, se účastníci pátečního jednání na MMR shodli. "Další změny, jako třeba posílení oprávnění obcí ve vztahu k ubytovávání turistů, bude nutné pečlivě zvažovat," uvedla ministryně Dostálová.

Podle pátečních statistických dat loni více než desetina turistů (1,937 milionu) využila k přespání ostatní ubytovací zařízení, kam podle statistiků spadá i sdílené ubytování typu Airbnb. Počet hostů v této ubytovací kategorii stoupl loni meziročně o čtyři procenta, zatímco v roce 2018 byl nárůst zhruba desetiprocentní. Na sdílené ubytování prostřednictvím aplikací typu Airbnb si stěžují hoteliéři nejen v Praze. Vedení Prahy usiluje o zákonnou regulaci těchto platforem.

Pražský primátor Zdeněk Hřib v pátek řekl, že v centru metropole je 15 tisíc bytů na Airbnb, z čehož v 80 procentech jde o celé pronajímané byty, které nemají nic společného s původní myšlenkou sdíleného bydlení.