„Hlídací pes“ finanční stability vyzval Němce a Rakušany, aby zastavili růst cen bytů

Německo a Rakousko by měly omezit prudký růst cen nemovitostí tím, že zpřísní hypotéky a donutí banky, aby si vytvořily více kapitálu. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB).

Německo a Rakousko by měly omezit prudký růst cen nemovitostí tím, že zpřísní hypotéky a donutí banky, aby si vytvořily více kapitálu. Ve své zprávě to dnes uvedl Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB). Zdroj: Profimedia

Německo a Rakousko by měly omezit prudký růst cen nemovitostí tím, že zpřísní hypotéky a donutí banky, aby si vytvořily více kapitálu. Ve své zprávě to uvedl Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB). Tento orgán funguje jako „hlídací pes“ finanční stability v Evropské unii. Má mandát vydávat varování, pokud zjistí závažná systémová rizika, a doporučit nápravná opatření při řešení těchto rizik.

Doporučení ESRB byla zveřejněna v pátek, ale pocházejí již ze začátku prosince. Mají urychlit kroky úřadů v obou zemích. Orgán zmíněné státy už varoval dříve. Ty však podle něj slabým místům v systému nevěnovaly patřičnou pozornost. Výbor si konkrétně přeje, aby Berlín a Vídeň zavedly limity, kolik si mohou kupující nemovitostí půjčit v poměru ke kupní ceně a ke svým příjmům.

Německý ministr financí Christian Lindner to nicméně odmítl a v pátek zveřejněném dopise ESRB uvedl, že od bank se jednoduše očekává, že budou jednat „obezřetně“.

Unijní orgán dále doporučil, aby Berlín a Vídeň svým bankám nařídily, ať si vytváří kapitálové rezervy na pokrytí případných ztrát. Německý úřad pro finanční dozor BaFin po prosincovém doporučení zavedl sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 0,75 procenta a uvedl, že pro hypoteční úvěry na bydlení bude stanovena dodatečná rezerva dvě procenta.

Očima guvernéra: Drahé hypotéky

Video placeholde
Očima guvernéra: Drahé hypotéky • Videohub

Jeho rakouský protějšek uvedl, že hodlá vlastní omezení zpřísnit. Zjistil předtím, že více než polovina nových hypoték nesplňuje nezávazné standardy. Ty zahrnují například akontaci alespoň 20 procent, náklady na obsluhu nepřesahující 40 procent příjmu domácnosti a maximální dobu splatnosti 30 let.

„Nemáme tu realitní bublinu, která každou chvíli praskne,“ řekl novinářům viceguvernér rakouské centrální banky Gottfried Haber. „Potýkáme se ale s vysokým růstem cen a vysokým růstem úvěrů. Systémová rizika se tedy v posledních měsících zvýšila, a musíme je proto aktivně řešit,“ dodal.

Země, které obdrží doporučení ESRB, musí podle pravidel EU „jednat, nebo vysvětlit“, proč tak neučinily. Unijní orgán však nemůže udělovat sankce.

Evropská centrální banka (ECB) ukončuje své masivní nákupy dluhopisů a všeobecně se očekává, že po letech výrazných stimulů zvýší úrokové sazby. Velmi nízké výpůjční náklady pomohly podpořit prudký růst cen nemovitostí v bohatších zemích eurozóny, zejména ve velkých městech, napsala agentura Reuters.

Agentura APA uvedla, že na koupi průměrného bytu v Rakousku je potřeba zhruba deseti a půl ročních hrubých mezd. Více je podle ní v Evropě třeba jen v České republice a Slovensku.