Holešovické Výstaviště pokračuje v rekonstrukci. Na řadě jsou Křižíkovy pavilony

Křižíkova světelná fontána se poprvé rozsvítila 24. května 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy.

Křižíkova světelná fontána se poprvé rozsvítila 24. května 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Zdroj: Blesk – David Malík

Křižíkova fontána, když ještě měla jeviště a zámeček.
A takhle vypadala Křižíkova fontána na začátku 90. let, přidané jeviště, můstek přes vodu a dekorace „zámku“ jsou opět pryč.
Takto vypadala Křižíkova fontána při povodních v roce 2002.
Vizualizace Výstaviště v Praze-Holešovicích s novým levým křídlem. To původní shořelo v roce 2008.
5
Fotogalerie

Na Výstavišti v Praze-Holešovicích pokračuje rekonstrukce Křižíkových pavilonů. Na jaře bude dokončen Pavilon D s tím, že investice do tohoto pavilonu dosáhne zhruba 55 milionů korun. Další budovy Křižíkových pavilonů pak projdou rekonstrukcí v následujících měsících, a to zhruba od června 2021 do září 2022 s celkovou investicí ve výši 199 milionů korun. Zároveň se Výstaviště vyrovnává v loňským prudkým meziročním poklesem návštěvnosti a tržeb způsobeným koronavirovými zákazy.

„Křižíkovy pavilony vynikají symetrickou kompozicí kolem fontány a mají architektonicko-urbanistickou hodnotu i při dnešním uspořádání Výstaviště,“ říká k rekonstrukci Ondřej Píhrt z architektonického studia SOA, které ji navrhlo.

„Robustní ocelová konstrukce zavěšená na nosných věžích je svým způsobem unikátní a konstruktivistický přístup k architektuře je v přímém dialogu s Průmyslovým palácem,“ míní.

Podle Píhrta se nesmí zapomínat ani na veřejně přístupné střechy pavilonů. „V rámci areálu představují platformu s osobitým kouzlem poskytující ze zvýšené úrovně zcela jedinečný výhled na plochu výstaviště a přes železniční val i na trojskou vinici sv. Kláry na horizontu,“ dodává. 

Celkové náklady na rekonstrukci výstavních sálů budou kolem 260 milionů korun. V centru Prahy tak vznikne prostor pro společenské a kulturní využití na téměř 5,7 tisíce metrů čtverečních.

„Uplynulý rok byl samozřejmě pro nás všechny naprosto nečekaným milníkem. Vzhledem k situaci s COVID-19 jsme byli nuceni pozměnit naše fungování, abychom dodrželi vládní a hygienická nařízení,“ zhodnotil uplynulý rok šéf Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Provozovatelé museli kvůli vládním koronavirovým opatřením zrušit většinu zavedených i nových akcí pro širokou veřejnost a společenský život tam víceméně utichl. V důsledku toho navštívilo loni areál pouze 200 tisíc lidí. V roce 2019 to bylo 1,3 milionu návštěvníků.

„Přesto jsme započali plánované rekonstrukce míst, kde proběhly v roce 2019 přípravné práce, jen v pozměněném režimu,“ podotkl Hübl.

Celkově bylo v uplynulém roce proinvestováno do údržby a revitalizace téměř 30 milionů korun s tím, že většina peněz byla cílena na venkovní plochy. Investice do rekonstrukčních prací dosáhly bezmála 76 milionů korun.

Celkové tržby Výstaviště Praha činily loni téměř 64 milionů, o rok dříve činily tržby za prodej výrobků a služeb 113,1 milionu korun. Z loňských tržeb byla část ve výši 37,7 milionu korun získána z akcí pro veřejnost uskutečněných počátkem roku či během léta v období uvolněného režimu týkajícího se COVID-19. Další příjmy Výstaviště získalo z pronájmu budov a kancelářských prostor.