Investice do komerčních nemovitostní klesly v Česku nejníže od roku 2013. Útlum se čeká i letos

Centrum Bořislavka, kanceláře, kancelárium, zeleň, MAGAZÍN České bohatství

Centrum Bořislavka, kanceláře, kancelárium, zeleň, MAGAZÍN České bohatství Zdroj: GNG

Hydroponická stěna v projektu Jindřišská 16, kanceláře, kancelárium, zeleň, MAGAZÍN České bohatství
2
Fotogalerie

Výše investic do komerčních realit ve střední a východní Evropě dosáhla v loňském roce 10,7 miliardy eur. Je tak nadále o více než 20 procent nižší v porovnání s obdobím před příchodem pandemie covidu. Objem transakcí v Česku byl dokonce nejnižší od roku 2013. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti Colliers.

V loňském roce trh klesl v porovnání s rokem 2021 o 3,3 procenta. Domácí kapitál se na objemech transakcí podílel z 38 procent. Nejvíce obchodů proběhlo v Polsku – to se na celkových objemech v regionu podílelo 55 procenty. Následovalo Česko s 16 procenty a Rumunsko s 12 procenty. V Česku výše investic do komerčních nemovitostí dosáhla 1,62 miliardy eur.

„Bulharsko, Rumunsko a Slovensko zaznamenávají meziroční nárůst objemů, zatímco v ČR, Maďarsku a Polsku stejně jako na mnoha dalších trzích v Evropě došlo k mírnému zpomalení,“ uvedla firma Colliers. Společnost, která má centrálu v Torontu, se zabývá poskytováním služeb v oblasti nemovitostí a správy investic. 

Komerčním nemovitostem loni v regionu CEE dominoval kancelářský sektor – jeho podíl na transakcích činil 38 procent z celkového objemu. Následoval maloobchodní a průmyslový sektor s 27 procenty, respektive 26 procenty. V těchto třech sektorech se v průběhu roku uskutečnilo deset velkých transakcí s jednotlivými aktivy nebo portfolii, z nichž každá přesahovala 200 milionů eur.

Mezi významné hráče na trhu s komerčními nemovitostmi v regionu CEE patřily podle společnosti Colliers mimo jiné nemovitostní fondy spravované investičními společnostmi REICO a 365.invest.

Pro letošní rok experti neočekávají zlepšení. Naopak, podle jejich odhadů by se objemy investic v regionu střední a východní Evropy měly snížit do rozmezí mezi sedmi až deseti miliardami eur, tedy v přepočtu přibližně 164 až 234 miliard korun.

V první polovině roku 2023 zůstane trh s komerčními nemovitostmi podle firmy utlumený kvůli výrazně vyšším nákladům na financování a cenové korekci, která se v současné době odehrává jak ve střední a východní Evropě, tak i v mnoha dalších regionech. Experti firmy Colliers očekávají, že v případě českého trhu výše investic nepřesáhne hranici dvou miliard eur.  

„Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka nedávno zvýšila svou klíčovou sazbu na tři procenta, mohou nyní celkové náklady na financování dosáhnout více než pět procent,“ uvedla analytička společnosti Colliers Josefina Kurfürstová.

„A protože hlavní výnosy na počátku roku 2022 se nacházely na úrovni současných vyšších nákladů na dluh nebo pod ní, přirozeným důsledkem bude po určitou dobu nesoulad očekávání mezi kupujícími a prodávajícími týkající se cen,“ dodala.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub