Investor Cream udělá z funkcionalistické prodejny Baťa v Šumperku bytový dům

Plánovaná podoba bytového domu v centru Šumperka

Plánovaná podoba bytového domu v centru Šumperka Zdroj: Cream Investments

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Na bytový dům nechá přestavět bývalou prodejnu společnosti Baťa v centru Šumperka investiční skupina Cream Investments, která na tento projekt získala stavební povolení. Do dvou let bude v budově k dispozici 14 nových bytů a v jejím přízemí obchodní prostory s plochou 115 metrů čtverečních. Projekt si vyžádá investici 40 milionů korun. Sdělil to mluvčí skupiny Cream Investments Ivo Mravinac.

„Průčelí domu se od okolních, které mají fasády se zdobnými prvky, výrazně odlišuje. Jedná se totiž o původní prodejnu firmy Baťa, stejně jako v mnoha dalších případech po celé republice účelnou stavbu s fasádou charakteristickou pro funkcionalismus,“ uvedl Mravinac. V uplynulých desetiletích se v přízemí domu střídali různí prodejci, v horních patrech byly byty. „V současné době je dům na první pohled opuštěný, jeho rekonstrukce tedy bude pro každého, kdo pěší zónou prochází, příjemnou změnou,“ podotkl Mravinac.

Rekonstrukce domu podle člena představenstva skupiny Cream Investments Martina Jarolíma zabere maximálně 18 měsíců od okamžiku, kdy se do ní stavební firma pustí. Po přestavbě sice budova projde výraznou proměnou, charakter její fasády ale investor plánuje zachovat. „Rekonstrukci si chceme pečlivě připravit. Budou tady byty a obchodní jednotka, do přestavby plánujeme dát zhruba 40 milionů korun,“ řekl Jarolím.

Společnost Cream Investments je aktivní také například ve Zlíně, kde revitalizuje brownfield bývalé Baťovy továrny. Loni získala stavební povolení pro výstavbu polyfunkčního komplexu budov nazvaného Fabrika. Vznikne v centru Zlína, ve východní části areálu bývalých baťovských závodů. Fabrika by měla být dokončena do roku 2027, vzniknou tam tři budovy, ve spodních patrech propojené proskleným monoblokem. Náklady se odhadují na 3,5 miliardy korun.

Mimo developerských aktivit se skupina Cream Investments věnuje především pronájmům bytových i komerčních objektů, kterých má desítky ve větších městech. Na Slovensku provozuje kontejnerové překladiště na hranici s Ukrajinou, za silné finanční podpory Evropské unie chystá jeho modernizaci. Pro následujících deset let připravuje projekty v Česku a na Slovensku v hodnotě 25 miliard korun.