Metropolitní plán by odblokoval stavbu 150 tisíc bytů, říká náměstek primátora Petr Hlaváček

Petr Hlaváček, architekt, urbanista

Petr Hlaváček, architekt, urbanista Zdroj: E15 Michael Tomeš

Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
9
Fotogalerie

V pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP) začíná výstava To je plán, která veřejnosti přiblíží podobu metropolitního plánu. Ten určí, jak se bude v příštích letech stavět v hlavním městě. Současná podoba územního plánu už dlouho neodpovídá potřebám města a nestíhá jeho rozvoj. „Jednoduše řečeno město potřebuje nové ‚šatičky‘, hezké a současné,“ říká o novém metropolitním plánu náměstek primátora Petr Hlaváček.

Jak byste vysvětlil nezasvěcenému Pražanovi, že je nový územní plán, tedy metropolitní plán, potřeba?

V naší kompetenci je územní plán, jeho změny i zpracování územních studií. Každá změna územního plánu je, jako když přešíváte kabát, navíc za ni zaplatíte mnoho peněz. Starý plán už je tak roztříštěný tím množstvím změn, že potřebujeme nový.

Kolik stojí změna územního plánu?

Na změně územního plánu pracuje velký tým lidí a každá stojí jeden až dva miliony. V současnosti to město dělá zadarmo, protože ten, kdo o změnu žádá, městu nic neplatí. Samozřejmě to neznamená, že v metropolitním plánu nebudou potřeba změny. Pokud neumožní na sídlišti postavit školku, která tam chybí, protože to nedovolují parametry v území, bude se změna muset udělat. Ale délka toho období, kdy se stávající územní plán přešívá, už je příliš dlouhá. Jednoduše řečeno město potřebuje „nové šatičky“, hezké a současné.

Pomůže metropolitní plán s řešením bytové krize?

Město se rozvíjí, jednou bude mít Praha dva miliony lidí – a nebude to trvat tak dlouho. To znamená, že se musejí stavět nejen byty, ale také třeba komunikace a infrastruktura. Metropolitní plán odblokuje bytovou krizi. Iniciuje totiž výstavbu na místech, která jsou pro to vhodná, u nichž je společenská shoda, že se má stavět. Všichni se shodnou, že na nevyužitém území mezi horními a dolními Holešovicemi se má stavět. Metropolitní plán nerozšiřuje zástavbu do krajiny, ale umisťuje ji na místa, kde už je metro, tramvaj a sítě technické infrastruktury.

Podívejte se ve videu, jaké změny čekají Prahu. >>>

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Kolik bytů se odblokuje metropolitním plánem?

Těch 23 největších běžících změn, které ještě stávající územní plán nerespektuje, odblokuje minimálně 150 tisíc bytů. Na mnoha významných územích už se bude moci stavět, protože už jsme velkou část odpracovali ve změnách územního plánu. Metropolitní plán všechny již schválené změny respektuje a uvádí v platnost další.

V Praze máme obrovský dlouhodobý deficit v bytovém fondu a spolu s tím, že každý rok do Prahy přijde deset tisíc lidí, směřujeme k vyšším cenám bytů. Potřebujeme, aby město stavělo, na to máme Pražskou developerskou společnost. Ta má svěřené pozemky asi na devět tisíc bytů. Potřebujeme, aby vznikalo družstevní bydlení. Ale množství bytů je pořád nejdůležitější.

Jsem developer a chci zastavět pozemek na některém z brownfieldů. Je podle metropolitního plánu mou povinností nechat na území zpracovat územní studii?

Ano, jenom to nemusí být pouze územní studie, ale obecně řečeno je to podrobnější dokumentace prokazující splnění požadavků uložených metropolitním plánem. To může být třeba územní studie nebo uzemní či regulační plán nebo to bude dohodnutý zastavovací plán, dohoda a souhlas všech vlastníků.

Když se to pokusíme přiblížit na konkrétním případu. Část území na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově vyžaduje změnu současného územního plánu. Ta zabere až dva roky. Pokud by již platil metropolitní plán, jak by se proces změnil?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!