Nová Spirála začne provoz příští rok. Vrátí se muzikál Jesus Christ Superstar i techno

Obnovou divadla Spirála dojde k záchraně unikátní postmoderní stavby, která v roce 1993 získala ocenění Grand Prix Obce architektů. Vnitřní kopule divadla je zároveň technickou a kulturní památkou.

Obnovou divadla Spirála dojde k záchraně unikátní postmoderní stavby, která v roce 1993 získala ocenění Grand Prix Obce architektů. Vnitřní kopule divadla je zároveň technickou a kulturní památkou. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nová střecha je ve složení trapézové plechy, železobeton, spádový polystyrén beton, parotěsná izolace, tepelná izolace z minerální vaty, polyuretanová pěna s antireflexním nástřikem.
Nově byla budova Spirály osazena okny. 44 oken je na fasádě po obvodu technického podlaží a 27  oken je na únikových schodištích.
Rekonstrukce scény Nová Spirála na Výstavišti Praha
Rekonstrukce scény Nová Spirála na Výstavišti Praha
Prostor nové malé scény
11
Fotogalerie

Kulturní scéna Nová Spirála na pražském Výstavišti zahájí po rekonstrukci v půli příštího roku provoz koncertní podobou muzikálu Jesus Christ Superstar s původními protagonisty. Na zahájení je plánováno pět repríz.

Tento muzikál v původní Spirále v devadesátých letech navštívily tisíce diváků.  „Máme naplánovaných pět představení a v případě úspěchu bychom pokračovali, ale určitě ne ve stovkách repríz. Scéna bude multižánrová a různorodá. Nechceme, aby to byla jen další muzikálová scéna,“ uvedl k plánovanému programu Jan Makalouš, ředitel Nové Spirály, s tím, že program bude od vážné hudby a baletu až po techno. 

Šéf multifunkční scény Nová Spirála Jan Makalouš představuje budoucnost opravované divadelní scény, která zažila největší slávu v 90. letech minulého století

Video placeholde
• Ivan D. Hladík

Činnost divadla ukončila povodeň v roce 2002, kdy byly zatopeny prostory s provozní technologií a divácké zázemí a od té doby budova na Výstavišti Praha téměř dvacet let chátrala. Řada ocelových komponentů byla navíc rozkradena. Původně byl na stavbu vypsaný demoliční výměr, ale ten se podařilo zvrátit a loni v červnu zahájila společnost Výstaviště Praha, kterou vlastní pražský magistrát, kompletní modernizaci, která vyjde na více než 200 milionů korun a zajišťují ji stavbaři a technici z firem VW Wachal a Gradior Tech.

„Covid a válka na Ukrajině změnily ve stavebnictví úplně všechno, proto se rekonstrukce protáhne do první poloviny příštího roku. Navíc se v průběhu ukázalo, že bude komplikovanější, než se původně zdálo, protože stavba je velice složitá.“ uvedl  ke zrodu Nové Spirály finanční náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Od začátku přestavby zdemolované budovy se z prostoru a okolí vyvezlo 1600 tun suti, asfaltu a dalšího stavebního odpadu. Pro zlepšení statiky stavby se přidalo sto tun materiálu do výztuží stávajících i nových konstrukcí  a vzniklo patro s technickým zázemím. Kompletní rekonstrukcí již prošla i střecha, opláštění a byla osazena nová okna. Nyní se pracuje na nové otočné scéně. „Kapacita hlavního sálu bude 750 míst, což je o sto víc, než byla původní kapacita. Vznikla i nová malá scéna, kde dostanou prostor menší divadelní spolky a začínající hudebníci. Uspořádání prostoru je velice variabilní,“ uvedl předseda představenstva společnosti Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Původní divadelní scéna Spirála vznikla přestavbou panoramatického kruhového kina v roce 1991 v rámci oslav sta let Jubilejní zemské výstavy z roku 1891, díky níž vznikl areál celého Výstaviště Praha. Postmoderní stavba divadla Spirála získala v roce 1993 ocenění Grand Prix Obce architektů v kategorii rekonstrukce. Na rekonstrukci se podíleli i původní architekti Tomáš Kulík a Jindřich Smetana. Vnitřní kopule budovy je technickou a kulturní památkou.