Pražské byty přestaly zdražovat, starší dokonce zlevňují. Nájmy ale vystřelily k rekordům

Bydlení v Praze zůstává stále velmi drahé.

Bydlení v Praze zůstává stále velmi drahé. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Trh s nájemními byty trhá rekordy.
Bytové domy na pražském Smíchově
3
Fotogalerie

Pražský realitní trh přestal utahovat šrouby. Z pravidelného mezikvartálního srovnání cen nových bytů, které zajišťují developeři Trigema, Skanska a Central Group, vyplývá zastavení růstu cen. Ty se teď drží kolem 145 tisíc korun za metr čtvereční. Starší byty podle kvartálního monitoru realitní skupiny EHS dokonce zlevnily a průměr celého trhu stáhly na 118 tisíc za čtvereční metr. Naopak ceny nájmů narostly na historická maxima.

„V meziročním srovnání ceny nových bytů v Praze vzrostly zhruba o pětinu. Ale v poslední době se už ceny stabilizují a od začátku roku se zvýšily jen zhruba o pět procent,“ shrnul šéf Central Group Dušan Kunovský. Pozitivní je i rozšíření nabídky na 4150 bytových jednotek, což znamená meziroční čtvrtinový růst.

„I přesto zůstává nabídka slabá. Aby uspokojila potřeby trhu, musela by být zhruba dvojnásobná. Reálným scénářem navíc je, že přicházející krize silně dopadne i na některé menší developery, kteří budou nuceni výstavbu bytů zcela zastavit, což opět povede k poklesu nabídky,“ vysvětluje předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Příčinou širší nabídky zůstává klesající počet prodejů. Celkem se ve druhém letošním čtvrtletí v Praze prodalo 950 nových bytů, což je ve srovnání s dlouhodobým průměrem zhruba o třetinu méně. „Důvodem je zejména zásadní pokles lidí kupujících si byt na hypotéku,“ říká Kunovský. Podobných hodnot dosahovaly prodeje podle dat tří developerů naposledy před deseti lety, kdy doznívala hypoteční krize z roku 2008.

Menší zájem o hypotéky potvrzují i data Hypomonitoru České bankovní asociace. Podle něj poklesl meziročně objem i počet nových hypoték ve druhém kvartálu zhruba o šedesát procent.

„Aktuální situace prakticky převrátila strukturu kupujících. Zatímco v minulosti převažovali klienti, kteří financovali nové bydlení hypotékou, dnes se tento poměr otočil ve prospěch investičních koupí,“ uvedl šéf společnosti Skanska Reality Petr Michálek. Mezi kupujícími jsou proto častěji ti, kteří mají volné finanční prostředky a ukládají je do nemovitostí.

Ceny starších bytů začaly klesat. Vypovídají o tom data z kvartální zprávy realitní skupiny EHS, která zaznamenala tříprocentní pokles trhu. Průměrná cena za metr čtvereční se pohybuje kolem 118 tisíc korun. Na šestimilionovém bytě tak kupující ušetří zhruba dvě stě tisíc. Prahu v poklesu následují i středočeské byty, které propadly zhruba o šest procent.

Šéf realitní skupiny EHS Hendrik Meyer ale upozorňuje, že není možné očekávat rovnoměrný propad cen napříč trhem. Průměrnou cenu totiž srážejí spíše méně kvalitní byty. „Ty nejkvalitnější nemovitosti, jako jsou například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností, budou růst i nadále. Na ceně naopak rychle ztrácejí byty s některým z hendikepů – špatnou lokalitou, vysokou energetickou náročností nebo ty stavebně nevyhovující,“ vysvětluje Meyer.

Naopak trh s nájemními byty trhá rekordy. „V Praze se na začátku léta dostala výše nájemného poprvé nad třísetkorunovou hranici za metr čtvereční plochy. Na nové maximum – 226 korun za metr čtvereční pronajímané plochy – se dostaly také byty ve Středočeském kraji,“ říká šéf Bezrealitky Jan Škrabánek. Očekává u nich další růst. Do prstence kolem Prahy budou mířit ti, kteří si byt v Praze nevyberou, a cenu tak budou dál zvyšovat.

Příčinou je koktejl několika faktorů. Na uprchlickou krizi, která snížila počet volných bytů, navázaly drahé hypotéky a vysoká inflace zvyšující životní náklady. Ty tlačí majitele ke zdražování nájmů. V Praze se navíc znovu oživil trh s krátkodobými turistickými pronájmy, na který se část nemovitostí vrátila.

Jan Škrabánek navíc upozorňuje, že růst nájmů teprve začal. „Dá se předpokládat, že ceny porostou celou příští polovinu roku. Již v následujících týdnech se v univerzitních městech přidá také poptávka vysokoškoláků, do konce roku pak přibudou desítky tisíc domácností, které budou hledat nové možnosti kvůli zvyšujícím se nákladům,“ předpokládá Škrabánek.

Proč jsou byty v Česku tak drahé? Podívejte se ve videu

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub