Rekonstrukce pražského výstaviště pokračuje. Na řadě je vyhořelý Průmyslový palác

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti Zdroj: Metrostav

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
30
Fotogalerie

Konsorcium vedené stavební firmou Metrostav zvítězilo v soutěži o dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Rozhodla o tom rada hlavního města. Zakázka na stavební práce má hodnotu 2,6 miliardy korun a hotovo má být v roce 2024.

Jedná se o další část revitalizace celého Výstaviště, která v současné době probíhá jak ve venkovních prostorách, tak v divadle Spirála, Křižíkových pavilonech a v restauracích v areálu. 

„Po 13 letech od požáru levého křídla Průmyslového paláce jsme se dočkali a konečně se podařilo vybrat zhotovitele jeho rekonstrukce. Pro nás končí velice dlouhé období provizoria a zároveň období do značné míry i velmi schizofrenní," řekl k zahájení stavby Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha s tím, že   v posledních letech se o zahájení rekonstrukce mluvilo nesčetněkrát. "Stále přicházely nové a nové termíny a my jsme žili v neustálé nejistotě, jestli vůbec a do kdy budeme moct Průmyslový palác pronajímat. Mockrát jsme rušili akce, odmítali je, mockrát jsme se k nim zase vraceli a vymýšleli, jak je narychlo obnovit, nebo nahradit jinou akcí, pokud už organizátoři ztratili zájem. Nakonec žijete s absolutně ambivalentními pocity, totiž že Palác potřebujete co nejdéle pro podnájmy a výdělek, a na druhou stranu byste si vlastně přáli, aby se stavba už konečně zahájila a Palác byl co nejdříve opravený," uvedl Hübl,. V tuto chvíli je pro něj  hlavní, že skončí období nejistoty, které pro byznys nikdy není dobré. Teď už nezbývá než doufat, že se zhotovitel ujme stavby co nejdříve a že se rekonstrukce rozběhne brzy. "Věřím, že se magistrátu hl.m. Prahy podaří s naší pomocí dovést celou akci ke zdárnému konci a že se Palác opět brzy otevře návštěvníkům. Výstaviště si to určitě zaslouží!," doplnil ředitel.

Aktuálně vysoutěžené práce zahrnují nejen dostavbu vyhořelého levého křídla paláce, které požár zničil v roce 2008, ale také kompletní rekonstrukci středního a pravého křídla. To ze zakázky činí jednu z největších pražských investičních akcí a Praha ji považuje za jednu z priorit.

„Do možného startu prací tak zbývá jen dvoutýdenní zákonná lhůta pro podání námitek, po které bude následovat podpis smlouvy s konsorciem Společnost pro Průmyslový palác Metrostav DIZ-Avers-Syner vedeným společností Metrostav. Jde o firmy, které mají bohaté zkušenosti ze srovnatelných investičních akcí, například z rekonstrukce Národního muzea.

„Stavby Průmyslového paláce a Národního muzea mají mnoho společného – pocházejí ze stejné doby a použily se na nich podobné technologie. Průmyslový palác má také ocelové konstrukce, opět počítáme s pasířskými pracemi, využijeme obdobné postupy při renovaci fasád či restaurování dřevěných prvků a malovaných stropů. Bude to velká výzva, a proto jsem rád, že budeme pracovat s velmi podobným týmem a využijeme zkušenosti načerpané v Národním muzeu,“ říká Jan Kučera, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ.

Součástí rekonstrukce středního a pravého křídla bude mimo jiné zesilování původních ocelových konstrukcí. Nejnáročnější práce čeká tým Jana Kučery pravděpodobně v pravém křídle, které zahrnuje i Smetanovu vestavbu z 50. let 20. století. Projekt počítá i s obnovou památky, která má architektonickou i historickou hodnotu. Právě v této vestavbě totiž probíhaly za minulého režimu sjezdy KSČ. „Výstavbě konstrukce levého křídla bude předcházet velký objem zemních prací, protože pod ním nově vznikne suterén, který bude tvořit zázemí pro přípravu expozic. Levé křídlo totiž bude plnit funkci víceúčelového sálu. Ocelová konstrukce bude svým rozsahem odpovídat konstrukci výpravní haly na pražském hlavním nádraží, kterou nedávno rovněž Skupina Metrostav rekonstruovala,“ uvádí Kučera.

„Deset let od zničujícího požáru představitelé města slibovali rekonstrukci Průmyslového paláce a ,skutek utek‘. Jsem proto rád, že se nám podařilo sliby proměnit v konkrétní činy,“ říká k projektu Pavel Vyhnánek, finanční náměstek pražského primátora, který má areál Výstaviště Praha ve své gesci.

Průmyslovému paláci se však nevrátí jen stará krása, ale ke slovu se přihlásí i nejmodernější technologie a inovace. Například k vytápění budou využita tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác bude rovněž vybaven moderní vzduchotechnikou a zastiňovací technologií. Pod levým křídlem navíc vznikne masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

 „Konečně vrátíme Průmyslovému paláci jeho původní krásu a slávu. Shodou okolností se tak děje u příležitosti 130. výročí od jeho výstavby. Do tří let se opět zaplní veletrhy, výstavami a komerčními i společenskými akcemi a opět se stane centrem pražského byznysového i kulturního dění,“  plánuje Pavel Vyhnánek.

Průmyslový palác tvoří dominantu areálu Výstaviště v pražských Holešovicích. Budova byla postavena pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Šlo o první montovanou ocelovou konstrukci kombinovanou se sklem v českých zemích.