Sekyra Group postaví pro Kooperativu a Českou spořitelnu 300 nájemních bytů na Opatově

Sekyra Group se dohodla se společností Dostupné bydlení České spořitelny a s pojišťovnou Kooperativa na odprodeji rezidenčního projektu Opatov II v Praze 11.

Sekyra Group se dohodla se společností Dostupné bydlení České spořitelny a s pojišťovnou Kooperativa na odprodeji rezidenčního projektu Opatov II v Praze 11. Zdroj: Sekyra Group

Sekyra Group se dohodla se společností Dostupné bydlení České spořitelny a s pojišťovnou Kooperativa na odprodeji rezidenčního projektu Opatov II v Praze 11.
Sekyra Group se dohodla se společností Dostupné bydlení České spořitelny a s pojišťovnou Kooperativa na odprodeji rezidenčního projektu Opatov II v Praze 11.
3
Fotogalerie

Kooperativa a společnost Dostupné bydlení České spořitelny kupují od Sekyra Group projekt nájemních bytů u metra na pražském Opatově. Nový blok s 300 byty by měl být zkolaudován do konce příštího roku a první nájemníci se nastěhují začátkem roku 2025. Jde o jednu z největších transakcí s nájemním bydlením na českém trhu. 

Kooperativa a společnost Dostupné bydlení České spořitelny získají v novém projektu poloviční podíl. Podle informací e15 je hodnota transakce okolo dvou miliard korun. Sekyra Group zajišťuje výstavbu projektu, následný provoz už bude záležitostí Kooperativy a České spořitelny. Oba finanční domy spojuje dlouhodobá spolupráce jejich rakouských mateřských společností (konkrétně Vienna Insurance Group AG a Erste Group Bank AG), které mají z Rakouska bohaté zkušenosti s realizací projektů dostupného bydlení.

„Cílem Pojišťovny Kooperativa je vytvořit portfolio kvalitního a finančně dostupného nájemního bydlení po vzoru své rakouské mateřské společnosti. Právě rakouský, a zejména pak vídeňský model nájemního bydlení je pro nás inspirací,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pro Českou spořitelnu jsou nájemní byty na Opatově po projektu Prosek Park již druhou realizací dostupného nájemního bydlení. „Z konzultací s městskou částí Praha 11 jednoznačně vyplynulo, že projekt může naplnit potřeby městské části v oblasti zajištění dostupného nájemního bydlení pro potřebné profese. To bylo hlavním impulzem, proč jsme se rozhodli do toho projektu vstoupit jako investor,“ uvedl Marek Blaha, předseda představenstva společnosti Dostupné bydlení České spořitelny. 

Společnost Dostupné bydlení České spořitelny bude nájemní byty přidělovat ve spolupráci s motolskou nemocnicí, Thomayerovou nemocnicí a s městskou částí Praha 4. Měli by se do nich nastěhovat zdravotní sestry, učitelé či policisté.

Tím, kdo bude o nájemnících rozhodovat, nebude Česká spořitelna ani Kooperativa. Tato pravomoc bude vyhrazena vždy zřizovatelům, tedy městským částem. Provoz a správu objektů bude zajišťovat externí správcovská firma. Byty budou pronajímány s dvacetiprocentní slevou na nájemném oproti tržní úrovni v dané lokalitě a náklady na nájemné by měly představovat méně než 30 procent disponibilního příjmu cílové skupiny. „Předpokládáme, že nájmy budou začínat již na 10 tisících měsíčně,“ doplnil Marek Blaha.

Cílem České spořitelny je zajistit do roku 2026 výstavbu minimálně tisícovky dostupných nájemních bytů. Do konce roku chce banka oznámit financování dalších projektů také mimo Prahu.

Z(a)tracená čísla: Byty za babku na pražském metru. Včera nesmysl, dnes epická realita

Video placeholde
Byty za babku na pražském metru. Včera nesmysl, dnes epická realita

V Praze by v příštích pěti letech mělo přibývat kolem tisícovky nových nájemních bytů ročně. Na trh nájemního bydlení se vrhají velcí investoři a developerské společnosti, které tím sanují výpadek poptávky v klasických rezidenčních projektech. V hlavním městě se za poslední tři roky počet nájemních bytů provozovaných investory více než zdvojnásobil. Podle zprávy právní firmy DLA Piper a společnosti Savills se za poslední tři roky počet nájemních bytů provozovaných investory více než zdvojnásobil na téměř pět tisíc. Dalších více než tisíc jednotek by mělo přibýt v letech 2023 a 2024 a zhruba 4500 v příštích pěti letech.

„Náš projekt značí fundamentální posun od vlastnického bydlení k nájemnímu v Česku,“ říká Luděk Sekyra, developer a zakladatel Sekyra Group. S nájemními byty developerská společnost počítá i ve svých dvou velkých projektech, které se právě stavějí – Smíchov City a Rohan City. „Pro nájemní bydlení ale chceme vyčlenit i část menších rezidenčních projektů. Jde například o projekt v Čakovicích, na kterém aktuálně pracujeme. Díky tomu, že vedle bytů do osobního vlastnictví stavíme i byty nájemní, zajišťujeme pestřejší skladbu obyvatel, která v dané lokalitě bude po dokončení projektů žít,“ tvrdí Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. 

Projektem nájemního bydlení navazuje Sekyra Group na úspěšné dokončení administrativního centra Opatov Park a rezidenčního projektu Zahrady Opatov, který po dokončení odkoupila pro nájemní bydlení městská část Praha 11.

Vzhledem k nedostatku bytů, jejich vysokým cenám, drahým úrokovým sazbám u hypoték i relativně přísným podmínkám stanoveným pro získání úvěru je možnost pořídit si vlastní byt v Praze pro stále se rozšiřující skupinu lidí v současné době nereálná. Dle statistik Mezinárodního měnového fondu i OECD je Česko v rámci EU v dostupnosti vlastnického bydlení úplně nejhorší zejména kvůli tomu, jak rychle zde od roku 2015 rostly ceny nemovitostí ve srovnání s disponibilními příjmy domácností.