Sever Čech zůstává v kurzu, i když výnosy z nemovitostí klesají

Mariánský most v Ústí nad Labem. Pokud by nějaký strategický zaměstnavatel propouštěl právě v krajském městě, dopady by byly slabší než ve zbytku regionu, protože tam sídlí úřady, státní správa nebo bankovní pobočky.

Mariánský most v Ústí nad Labem. Pokud by nějaký strategický zaměstnavatel propouštěl právě v krajském městě, dopady by byly slabší než ve zbytku regionu, protože tam sídlí úřady, státní správa nebo bankovní pobočky. Zdroj: Profimedia

Pokud by nějaký strategický zaměstnavatel propouštěl v Ústí nad Labem, dopady by byly slabší než ve zbytku regionu, protože tam sídlí krajské úřady, státní správa nebo pobočky pojišťoven.
Pokud by nějaký strategický zaměstnavatel propouštěl v Ústí nad Labem, dopady budou slabší než ve zbytku regionu, protože tam sídlí krajské úřady, státní správa nebo pobočky pojišťoven.
3
Fotogalerie

Fond Českého Bydlení koupil dva činžovní domy v širším centru Ústí nad Labem. Očekávané výnosy činí minimálně šest procent, říká manažer fondu David Fogad s tím, že před pár lety nebylo v regionu nic neobvyklého dosáhnout zhodnocení přes deset procent. Potvrzuje to trend, že ceny nemovitostí rostou i na severu Čech, ale region zůstává nadále atraktivní příležitostí pro investory.

Koupí dvou zrekonstruovaných nájemních domů o dohromady 35 bytech za celkem padesát milionů korun dosáhl Fond Českého Bydlení portfolia deseti nemovitostí. V jeho majetku jsou domy v Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Ostravě, Znojmě, Frýdku-Místku a v Mělnickém Vtelně.

„Fond disponuje volnými finančními prostředky, a proto vyjednává o koupi dalších činžovních domů. Současnou situaci na trhu chceme využít k rozšíření portfolia v regionech, kde stále vidíme velký potenciál. Nabídku v Praze také sledujeme, ale zatím ji vyhodnocujeme jako neperspektivní,“ popisuje spoluzakladatel fondu Jakub Kořínek.

Sázku na jistotu představují krajská města. „Obecně jsou bezpečnějším přístavem, ale výnosy už v některých z nich mohou být nižší, kolem čtyř až pěti procent,“ konstatuje Fogad. V okresních a malých městech lze sice dosáhnout vyšších výnosů, ale nájemníci se mohou snadněji potýkat s výpadkem příjmů.

„Pokud by nastala finanční krize a nějaký strategický zaměstnavatel v regionu propouštěl, tak v Ústí nad Labem budou dopady slabší. Sídlí tam krajské úřady, státní správa, pobočky pojišťoven a dalších finančních institucí, zaměstnanost nebude tolik ohrožena,“ vysvětluje Fogad.

Do budoucna vidí silný potenciál v Jihlavě a obecně v Kraji Vysočina. Na atraktivitě by mohly znovu získat Karlovy Vary, ale jejich rozvoji brání špatná dopravní infrastruktura.

Ve středních Čechách zatím lidé, kteří odcházejí z Prahy kvůli vysokým nákladům na bydlení, hledají spíše byty a rodinné domy ke koupi. Ale i to se může časem změnit.

„V období před covidem nebyly nájmy na okrajových pražských sídlištích úplně nejlevnější, takže si lze představit, že pro určitou skupinu nájemníků bude dávat smysl hledat v budoucnu nájemní bydlení za Prahou,“ míní Fogad.

Fond Českého Bydlení SICAV investuje od roku 2018 do rezidenčních nemovitostí s nájemním výnosem alespoň šesti procent. V loňském roce dosáhl zhodnocení 6,40 procenta, o rok dříve 7,48 procenta. Zakladateli jsou zkušení investoři Tomáš Novák a Jakub Kořínek a známý advokát Jan Holásek. Celková hodnota nemovitostí dosahuje 160 milionů korun.

„Objemově bychom chtěli naše portfolio zněkolikanásobit, což v praxi znamená akvizici nižších stovek bytů. Cenově by se měl celý objem pohybovat v nižších stovkách milionů korun,“ říká k blízkým záměrům Kořínek.