Panelákové byty zlevňují. Ty ve špatně udržovaných domech i o více než deset procent

Cenu bytů ovlivňuje i kvalitně provedená rekonstrukce panelového domu.

Cenu bytů ovlivňuje i kvalitně provedená rekonstrukce panelového domu. Zdroj: Profimedia

Panelákové byty zlevňují rychleji než zbytek trhu se staršími byty. Jejich cena podle několika nových průzkumů meziročně klesla i o více než deset procent. O byty v panelácích je sice podle realitních makléřů setrvalý zájem, tradičně široká nabídka ale zároveň znamená, že na cenové tlaky reagují rychleji než jiné nemovitosti. Velký vliv na cenu má nejen lokalita, ale čím dál více i kvalita rekonstrukce celého objektu a jeho údržba.

Nabídkové ceny panelových bytů podle analýzy trhu od developerské trojice Central Group, Skanska a Trigema meziročně klesly v průměru o devět procent. Celý trh starších bytů podle nich klesl o šest procent. Realitní makléři sledují podobný trend, například podle společnosti Re/max klesly ceny u starších a nezrekonstruovaných panelových bytů meziročně až o 15 procent. Zájem o tyto byty podle firmy neklesá a pro mnoho lidí jsou díky příznivější ceně přijatelnou alternativou k novostavbám.

Developeři dlouhodobě argumentují, že jsou panelové domy z komunistické éry dávno za svou životností a neodpovídají standardům moderního bydlení. „Nové byty jsou až o polovinu méně energeticky náročné než starší panelové byty,“ tvrdí například majitel Central Group Dušan Kunovský. Panelové byty také podle developerů trpí dispozičními nedostatky, často mají například nadměrně velkorysé chodby.

Na paneláky se ale nelze dívat jako na jednu ucelenou kategorii. „Velký rozdíl je mezi rekonstruovanými domy v dobrých lokalitách – tady se o poklesu rychlejším než zbytek trhu rozhodně mluvit nedá a zájemci se v mnoha případech nemají problém utkat ve férové aukci,“ říká šéf pražské pobočky M&M Reality Jan Martina, podle kterého jsou panelové byty v některých lokalitách Prahy a Brna žádanější než srovnatelné byty v cihlových domech. „U nezrekonstruovaných paneláků mimo dobré lokality se o propadu rozhodně bavit můžeme,“ dodal. Čím více nedostatků panelový byt má, tím je jeho cena podle něj volatilnější.

V Praze se loni průměrná cena za metr čtvereční panelového bytu pohybovala podle Re/max kolem 111 tisíc korun. V Karlovarském a Ústeckém kraji se naopak nabízely byty i jen okolo 29 tisíc korun za metr čtvereční. Cenu panelových bytů snižuje především fakt, že je jich na trhu nyní více.

Podívejte se, jak vypadá opačný konec nabídky: nejdražší byty v Česku

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

„Starší panelákový byt je již dlouhé roky klíčový lakmusový papírek, který ukazuje, jakým trendem se vyvíjí rezidenční trh. Důvod je jednoduchý – jedná se dispozičně i po stavebně-technické stránce v podstatě o unifikovanou jednotku, kterých může být v dané lokalitě v aktivní nabídce několik desítek a ve větších městech často i stovek,“ uvádí Hendrik Meyer, šéf European Housing Services, mateřské skupiny společnosti Bezrealitky. „Již v době prvních otřesů poptávky musejí majitelé s cenou klesat, protože mají hodně konkurujících nemovitostí,“ vysvětlil.

Panelové byty jsou dlouhodobě levnější než starší byty v cihlových domech. Je to dáno mimo jiné lokalitou, kdy cihlové domy jsou často v atraktivnějším centru města. Podle makléřů u „cihly“ často hrají roli emoce a chuť bydlet v místě s geniem loci, za kterou si jsou kupující ochotni připlatit. Zájem o panelové bydlení zůstává nicméně vysoký, podle katastru nemovitostí se jich loni prodalo téměř 24 tisíc, což je téměř každý druhý prodaný byt.

„Doporučil bych zkoumat vlastnickou strukturu domu, a pokud dům nebyl zrekonstruován, ptát se po důvodech. U paneláků je totiž klíčová průběžná péče a chybějící zateplení nebo nevyměněná okna často mohou znamenat, že stejným způsobem družstvo nebo SVJ přistupuje ke stupačkám, topení nebo ke střeše,“ upozorňuje Martina s tím, že hodnota takových bytů se v čase pochopitelně zvedá pomaleji. „Nůžky mezi zatepleným panelákem, který bude mít například vlastní zdroj elektřiny a vyřešenou šedou vodu, a domem, který bude v původním stavu ze sedmdesátých let, se budou už jen rozevírat,“ domnívá se makléř. Kupujícím doporučuje zaměřit se i na kvalitu celého sídliště.

Že zůstanou paneláky i nadále populárním bydlením, pro mnoho lidí dosažitelnějším než byty v novostavbách, si uvědomuje i hlavní město. Nové vedení Prahy se chce zaměřit právě i na rozvoj sídlišť. Stát zase dotuje zateplení panelových domů s cílem prodloužit jejich životnost i regeneraci sídlišť.