Stavebniny DEK loni opět rekordně vydělaly. Letos tržby poprvé za jedenáct let klesnou

Prodejce stavebnin DEK

Prodejce stavebnin DEK Zdroj: Stavebniny DEK

Majitel společnosti DEK Vít Kutnar
2
Fotogalerie

Skupina DEK, největší český prodejce stavebnin, nadále roste dvouciferným tempem. Tržby jí loni vzrostly o 22 procent na přibližně 36,5 miliardy korun a provozní zisk (EBITDA) z 3,5 na zhruba čtyři miliardy. Rekordní výsledky, o kterých informovala společnost ve Zprávě o udržitelném rozvoji, redakci E15 potvrdil majitel stavebnin Vít Kutnar s tím, že ještě nejsou zauditované.

Skupina DEK zažila loni dvě různá pololetí. „Nejistota spojená s invazí na Ukrajinu, přerušení dodávek surovin z tohoto regionu a dramatický růst energií způsobily nedostatek stavebních materiálů a růst jeho cen. I přesto se poptávka do začátku léta držela na velmi silné úrovni,“ říká Kutnar.

Ve zbytku roku pak podle něj postupně došlo k ochlazení poptávky z důvodu zpracovávání stavebního materiálu zakoupeného v prvním pololetí, vysokých úrokových sazeb a pokračující nejistoty. Ke konci roku tak bylo materiálu u prodejců dokonce nadbytek.

Navzdory extrémním výkyvům na trhu si skupina snaží držet stabilní úroveň marží. „Jsme prostředníkem mezi výrobci a stavebními firmami. Obě skupiny jsou velmi dobře orientovaní profesionálové a konkurence na trhu stavebnin nedovoluje zvyšovat marži podle růstu poptávky. Rekordních výsledků jsme dosáhli díky nárůstu obratu a růstu efektivity,“ nastiňuje hlavní faktor loňských výsledků šéf firmy.

Letos bude poptávka podle Kutnara nadále chřadnout. Příčinou jsou přetrvávající vysoké sazby i ceny materiálu a práce. Lidé zkrátka plánované stavební projekty odloží na cenově příznivější dobu, míní Kutnar, který zároveň pociťuje posílení poptávky v segmentu poskytování služeb, například u půjčování stavebního vybavení.

„Objem trhu stavebních materiálů letos spadne o desítky procent. Naše výsledky očekáváme velice slušné, ale už je jisté, že nebudou rekordní,“ dodal. Stalo by se tak poprvé od roku 2012.

Jednou z mála pozitivních zpráv současného vývoje je pro prodejce i zákazníky skutečnost, že se podařilo zalátat mezery v sortimentu a momentálně nechybí žádné zboží. Dodací lhůty se vrátily do normálu, potvrzuje i Josef Brabenec, prezident Asociace obchodu voda – topení, která trh zaštiťuje. 

„Potíže minulých let s nedostatkem materiálu, dlouhými dodacími lhůtami a vzrůstajícími cenami materiálu nahradil problém s poklesem poptávek. Na trhu stavebnictví a sanity je cítit pokles řádově i v desítkách procent,“ shoduje se s Kutnarem Brabenec.

Pro výrobce stavebnin to znamená, že riziku snížení marže musejí čelit hned na dvou frontách. „Jednak na ně doléhá nízká poptávka a jednak rostoucí náklady. U jednotlivých materiálů se ceny vyvíjejí dost individuálně. Největší poklesy vidíme u dřeva, železa a expandovaného polystyrenu,“ uzavírá Kutnar.

Stavebniny DEK dnes zaměstnávají zhruba 4,5 tisíce lidí a provozují 132 prodejen. Do skupiny Víta Kutnara kromě páteřní sítě prodejen patří i výrobce betonových dlažeb Best, velkoprodejce elektroinstalačního materiálu Argos nebo například výrobce a dodavatel stavební chemie Stachema.

Mezi největší české stavebniny patří kromě holdingu DEK ještě skupina PRO-DOMA a poté sítě Izomat a Stavmat. Distribuční kanály se ale podle Brabence časem mění a postupně narůstá podíl prodejů v internetových obchodech nebo i v hobby marketech.