Vedení Prahy versus ministerstvo. Mezi Piráty to vře kvůli územnímu plánu a nové výstavbě

Na Petřinách má vzniknout nové náměstí

Na Petřinách má vzniknout nové náměstí Zdroj: MČ Praha 6

Na Petřinách má vzniknout nové náměstí
Volební štáb Pirátské strany. Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib na tiskové konferenci.
3
Fotogalerie

Nový stavební zákon ještě nezačal platit a už se chystá novelizace. V případě Metropolitního plánu je situace ještě horší. Klíčový dokument pro rozvoj Prahy, který se připravuje deset let, dospěl teprve do fáze veřejného projednání a už hrozí jeho změna. Důvodem je chystaná vyhláška ministerstva pro místní rozvoj (MMR), která má za cíl sjednotit údaje pro územní plánování napříč Českem. Návrh rezortu řízeného ministrem Ivanem Bartošem z Pirátů rozlítil vedení Prahy v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem.

Pražští radní se tento týden ostře ohradili proti návrhu vyhlášky, kterou ministerstvo pro místní rozvoj poslalo do mezirezortního připomínkového řízení a která by měla platit už od 1. července. Podle nich by zablokovala výstavbu v metropoli i v dalších velkých městech.

„Znamenalo by to prohloubení krize dostupného bydlení, nemožnost výstavby městských bytů i nemožnost odblokování brownfieldů,“ stojí v usnesení radních. Náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (za TOP 09) varoval před „katastrofálními důsledky“, neboť vyhláška by dala stopku novým změnám v současném územním plánu, a dokonce by se kvůli ní musel přepracovat Metropolitní plán, jehož schvalování teď spěje do finále.

„Vyvolané administrativní náklady by v Praze dosahovaly zhruba 150 milionů korun, ekonomické dopady by byly ještě o několik řádů vyšší. Kvůli nařízení MMR bude zablokována bytová výstavba, pokračování linky metra, most přes Vltavu, ale například i dětský hospic paliativní péče manželů Vlčkových,“ varuje ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Rajče není jahoda

Navržená vyhláška souvisí s digitalizací ve stavebnictví, s níž počítá nový stavební zákon a nad jejíž nutností obecně panuje politická shoda. Spor se točí kolem Národního geoportálu územního plánování, který má jednotně shromažďovat údaje o veškerém území včetně hlavního města.

„MMR zaměňuje data za jednotnou grafickou legendu,“ konstatují radní ve svém usnesení. A pro snadnější pochopení přidávají příměr: „Ministerstvo se soustředí na to, zda je daná věc červená, nikoli na to, zda se jedná o rajče či jahodu. Výsledkem bude Národní geoportál plný nesmyslných dat o území. Napříč Českem si bude možné rozsvítit stejnou ,červenou‘, ale o využití území nebo jeho kapacitách jednotné informace obsahovat nebude.“

Prahu čekají v příštích letech velké změny:

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Kritikové, k nimž se řadí také Brno, Ostrava, Plzeň a Liberec, upozorňují, že ve velkých městech není možné trvat na územních plánech rozkreslených do posledního metru čtverečního.  „Podrobnost plánů, která funguje v malých městech, není v metropolích s enormním tlakem na každý metr a vysokou mírou veřejných i soukromých zájmů aplikovatelná. A pokud ano, tak s výsledkem, který rozvoj blokuje,“ zdůrazňuje Boháč.

Digitalizace až v roce 2024

Výhrady se týkají i toho, že vyhláška má začít platit už letos v červenci, zatímco termín spuštění Národního geoportálu je až o rok později. „Do té doby není nezbytné vyžadovat zpracování v jednotném formátu, neboť není, komu data předat. V momentě, kdy je v Poslanecké sněmovně pozměňovací návrh na další odklad digitalizace na rok 2024, je termín 1. července 2022 zbytečný,“ argumentují pražští radní.

Návrh vzbudil obavy také uvnitř developerských firem. Plánování jejich projektů už značně znejistila novela sotva schváleného stavebního zákona, kterou teď MMR poslalo do mezirezortního připomínkového řízení. „Nutnost přepracování také Metropolitního plánu by byla další ranou v řadě,“ říká ředitel developmentu společnosti Penta Real Estate Rudolf Vacek.

„Trochu stability jsme mohli mít v tom, že začne platit nový stavební zákon. Ale stát si řekl, že nám tam hodí vidle. Takže nevíme vlastně nic,“ povzdychl si majitel developerské firmy Trigema Marcel Soural.

Úleva pro úředníky

MMR argumentuje, že nová vyhláška je součástí balíku změn stavebního práva a zajistí úředníkům lepší přehled a jednodušší rozhodování. S jednotnou grafickou podobou údajů o všech územích už počítalo předchozí vedení rezortu.

„Současná praxe, kdy není jednotný standard obsahu a grafického znázornění, způsobuje zvýšené nároky při používání územně plánovací dokumentace. Individuální pojetí jednotlivých dokumentů ztěžuje čitelnost a snižuje efektivitu práce úředníků,“ argumentuje MMR.

Podle náměstkyně primátora Ostravy Zuzany Bajgarové (ANO) je záměr naopak krokem zpět:  „Jednotná standardizace v územním plánování velmi rychle zapříčiní zastavení změn územních plánů, a to na řadu měsíců až let. V praxi pak bude znamenat nepřehlednost a nefunkčnost územních plánů, tedy přesný opak toho, co je opakovaným požadavkem vlád a jejich snah o zjednodušování a zrychlování formou digitalizace.“

MMR na dotaz E15 uvedlo, že se bude připomínkami měst zabývat. "Připomínkové řízení k vyhlášce bylo ukončeno v pondělí. Aktuálně vyhodnocujeme obdržené připomínky a všemi se bude zabývat. Výstupy z  připomínkového řízení jsou aktuálně v aktivním řešení a usilujeme o konsenzus, neboť se jedná o vysoce technickou záležitost," říká mluvčí ministerstva Vilém Frček.