Budoucnost Prahy v rukou Pražanů. Magistrát představuje Metropolitní plán

Studie na Nové Dvory jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.

Studie na Nové Dvory jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje. Zdroj: Hl. město Praha

Studie na Nové Dvory jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Nová podoba Florenci je jedna ze změn, kterou metropolitní plán implikuje.
Přeměna Nákladového nádraží Žižkov je jedna ze změn, kterou v sobě metropolitní plán implikuje.
6
Fotogalerie

V Centru architektury a městského plánování začíná výstava To je plán, která veřejnosti představí podobu nového územního plánu Prahy. Metropolitní plán určí, jak se bude v příštích letech stavět v hlavním městě, a nyní jde do druhého veřejného projednání, v jehož rámci může veřejnost podávat své připomínky až do konce června. Nově k tomu může využít i Portál Pražana, který by měl značně urychlit následné třídění a vyhodnocování.

„Výstava bude prezentovat jednotlivá témata a zároveň se lidé budou moct podívat na konkrétní místo a zeptat se na svoji zahrádku nebo parčík. Nyní je prostor pro podání připomínek a pořizovatel vyhodnotí, zda je nutné ještě udělat v plánu změny. Poté je potřeba, aby byl Metropolitní plán schválen zastupitelstvem Prahy,“ vysvětlil další postup náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Výstava bude trvat od 26. dubna až do konce června. V tomto termínu může veřejnost podávat své připomínky, nově je k tomu určen také formulář na Portálu Pražana. „Já si myslím, že nám to ušetří minimálně rok a půl. Ulehčí a zrychlí to zapisování, a hlavně třídění. Udělali jsme vše pro to, aby bylo možné stihnout původně plánované platnosti od 1. ledna 2023,“ říká Petr Hlaváček.

Komunální volby představují pro Metropolitní plán riziko

K začátku příštího roku by měl plán začít platit. V cestě mu ale stojí ještě několik překážek. „Pořizovatel (pořizovatelem je odbor územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy – pozn. red.) může nařídit opakované veřejné projednání v případě, že na základě připomínek bude potřeba udělat v návrhu podstatné úpravy. To by znamenalo anabázi na dalších několik měsíců až jeden rok. Ale to teď nelze předjímat,“ vysvětluje riziko plynoucí z veřejného projednání Hlaváček.

„Je i riziko, že na konci procesu nebude plán zastupitelstvem schválen nebo že se zcela změní poměry v zastupitelstvu kvůli podzimním komunálním volbám a pořizování Metropolitního plánu bude zastaveno,“ dodala Kristýna Lhotská, která na pořizování Metropolitního plánu spolupracuje.

Metropolitní plán prošel společným projednáním již v roce 2018. V jeho rámci se vyjadřovala nejen veřejnost, ale i dotčené orgány státní správy. Tehdy bylo podáno téměř čtrnáct a půl tisíce jedinečných připomínek a jejich zpracování trvalo čtyři roky. Nyní jde do druhého kola veřejného projednání, které je určeno primárně veřejnosti. „Dotčené orgány mají možnost si zkontrolovat, že všechno, co bylo podepsané v dohodě o změnách v roce 2018, je skutečně zaneseno i v upravené verzi Metropolitního plánu,“ doplnil náměstek.

Metropolitní plán by měl městu v budoucnu přinést zásadní úsporu peněz. Současný územní plán totiž vyžaduje velkou spoustu změn, za které ale městu žadatelé neplatí. „Za dobu platnosti současného plánu bylo požádáno o zhruba 6980 změn. I když to neznamená, že byly všechny schváleny, samospráva se jimi musela zabývat. Pokud to vydělíme, vychází to na 367 změn ročně, tedy přibližně jedna denně,“ vyčíslila Lhotská. Podle dat magistrátu vyšly město změny územního plánu od roku 2012 zhruba na 181 milionů korun. Pořízení nového plánu proti tomu odhaduje zhruba o padesát milionů levněji.

Metropolitní plán je územní plán hlavního města Prahy. Je to dokument, který říká, kde ve městě se může stavět a pro budoucí zástavbu stanovuje základní pravidla, nebo kde naopak stavět není možné. Územní plán je rovněž podkladem pro rozhodování stavebních úřadů. 

Podívejte se na projekty, které se v budoucnu chystají v české metropoli >>>

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub