Společnost EPIF z EPH podnikatele Křetínského zvažuje vstup na burzu

Skupina EPH: italské elektrárny společnosti EP Produzione

Skupina EPH: italské elektrárny společnosti EP Produzione Zdroj: EPH

Skupina EPH: přehrada Liptovská Mara společnosti Slovenské elektrárne
Skupina EPH: Slovenské elektrárne
Skupina EPH: Slovenské elektrárne
Skupina EPH: italské elektrárny společnosti EP Produzione
Skupina EPH: italské elektrárny společnosti EP Produzione
15
Fotogalerie

Společnost EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského zvažuje vstup na burzu. Firma zahájila strategický přezkum svých možností, které mohou zahrnovat mimo jiné právě veřejnou nabídku akcií (IPO). Řekl to dnes mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Holding už v roce 2016 oznámil, že nabídne akcie EPIF na burze v Praze a Londýně. Nakonec ale ze záměru sešlo a 31procentní podíl ve firmě koupil investiční fond australské banky Macquarie. Zbytek patří EPH.

EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do skupiny patří například podíly ve slovenském přepravci plynu Eustream a ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Vlastní také hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku a firmu United Energy, která je provozovatelem teplárny v Komořanech, jež vyrábí teplo a elektřinu pro města Most a Litvínov.

„Všechno je jednou na prodej. Věřím, že EP bude posuzovat také možnosti IPO na BCPP (Burze cenných papírů Praha) a tuto možnost bude i preferovat. Titul by se mohl stát náhradou za vytěsňované O2,“ uvedl dnes ekonom portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

EPIF klesl loni meziročně provozní zisk EBITDA o pět procent na 1,53 miliardy eur (39,7 miliardy korun). Konsolidované tržby se snížily o 8,1 procenta na 3,2 miliardy eur (83,1 miliardy korun). EP Infrastructure přesto výsledky při dubnovém oznámení označila jako potěšitelné. Připomněla, že v posledním čtvrtletí roku 2020 prodala dva subjekty v segmentu teplárenství, a sice společnosti Pražská teplárenská, která je hlavním distributorem tepla v Praze, a Budapesti Erömü, klíčového výrobce tepla v Budapešti. „Tyto subjekty dohromady představovaly přibližně pět procent celkového ukazatele upravená EBITDA skupiny EPIF,“ dodala.

EPH tvoří čtyři pilíře, přičemž skupiny EP Infrastructure, EP Power Europe a EP Logistics International sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, logistiky, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů. Zahrnují přes 70 společností v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Maďarsku, Francii, Polsku a ve Švýcarsku. EP Real Estate zabezpečuje realitní projekty v rámci skupiny.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz