Esport nemá hranice, proto do něj investujeme, říká Petr Syrovátko ze Syneru

„Přede dvěma lety tady nebylo vůbec nic a teď máme nejúspěšnější český CS:GO tým všech dob,“ pochvaluji si Syrovátko.

„Přede dvěma lety tady nebylo vůbec nic a teď máme nejúspěšnější český CS:GO tým všech dob,“ pochvaluji si Syrovátko. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Petr Syrovátko založil esportový tým Sinners.
„Nestačí nám být jedničkou v Česku a na Slovensku,“ říká Petr Syrovátko.
Syner do chodu esportového týmu Sinners investoval kolem jednoho milionu eur, teď shání nového investora.
Očekáváme velký zájem o naše hráče, každý z nich má výstupní klauzuli, říká zakladatel týmu Sinners.
5
Fotogalerie

Bývalý fotbalista David Beckham, hvězda NBA Steph Curry nebo obchodníci Jerry Jones a Robert Kraft už investovali do esportu. Čeští podnikatelé se do nového odvětví, kde spolu soupeří týmy či jednotlivci podobně jako v tradičním sportu, teprve pomalu pouštějí. Mezi jedny z prvních patří stavební a investiční skupina Syner, která přede dvěma lety podpořila rozjezd týmu Sinners. Podle Petra Syrovátka mladšího je esport zábavou budoucnosti a zároveň odvětvím, které nabízí silný investiční potenciál. 

Kdy jste se začal o esport zajímat?

Před šesti lety jsem byl v kontaktu s lidmi z managementu Harris Blitzer Sports & Entertainment, kteří vlastní hokejový klub New Jersey Devils, basketbalový tým Philadelphia 76ers a esport tým Dignitas. Vyprávěli mi, že esport je budoucnost a že bychom o tom měli začít přemýšlet, jelikož tam jsou synergie s klasickými sportovními týmy. Pro nás to ale stále bylo neuchopitelné, začal jsem proto monitorovat situaci. Probral jsem to se spolužákem z vysoké školy Moritzem Straubem, který měl se svým kamarádem Maxem Eulerem esportovou agenturu v Německu. Oslovil jsem je, aby mi zanalyzovali, co by stálo postavit české Galácticos (tým fotbalových superhvězd Realu Madrid sestavovaný od přelomu tisíciletí tak, že klub každý rok koupil alespoň jednoho „galáctica“ – pozn. red.).

V lednu 2020 jste vstoupili na českou esportovou scénu. Jakých cílů jste v průběhu tří let chtěli dosáhnout?

Postavit Counter Strike tým (CS je počítačová hra z roku 1999 typu střílečka z vlastního pohledu – pozn. red.), který se udrží v TOP30 a bojuje o postup na Major, což je největší turnaj v této hře na světě. Když se na ty milníky podívám, tak už je kluci úspěšně splnili. Tam, kde jsme chtěli být za rok, jsme už dnes. 

Jak se podle vás liší esport v porovnání s tradičním sportem? A jak se dají využít sportovní zkušenosti v odvětví videoher?

Hokejový svět je zakonzervovaný, tomu týmu mohou fandit jen lidé kolem Liberce. Nepřesvědčím člověka z Brna, aby nosil dres Bílých Tygrů. Naopak esport nemá hranice, a to se mi líbilo. Díky naší zkušenosti s hokejem nemusíme opakovat chyby a můžeme rychle dosáhnout úspěchu i v esportu. Víme, jak se starat o zákazníky a fanoušky. Nemusel jsem nikoho přesvědčovat o tom, že potřebujeme psychology, specialistu na nutriční poradenství nebo kondičního trenéra, který se stará například i o Davida Pastrňáka.

Máte v plánu propojit hokejový Liberec se Sinners?

Nemáme. Nejsme velký tým jako Paris Saint-Germain nebo Schalke 04, který chce růst v esportu. Nejsme ani Sparta nebo Slavia, tedy jeden brand a historicky více sportů. Jdeme na to jinak. Tým Sinners je samostatná firma, jsme jen ve stejném areálu jako Bílí Tygři, proto to lidi spojují a berou nás jako libereckou organizaci, ale my nemáme hranice. V Liberci máme tréninkové zázemí, jinak hrajeme všechno všude, časová pásma pro nás nejsou moc významná.

Sinners jste financovali průběžně, nebo to byla jednorázová investice? Do čeho peníze šly?

Průběžně. Drobná investice byla do esport parku v Liberci, pak tu jsou platy hráčům a rozvoj značky Sinners. Budujeme brand, s ním se chtějí partneři asociovat. Aktuálně je náš největší partner Sazka, která rozumí tomu, co zajímá mladé a do esportu šlape. Garance naší skupiny byla, že budeme klub financovat do nějakého milníku, do dnešního dne v tom máme zhruba milion eur. Chystáme se na investiční kolo, kde si myslíme, že by se valuace Sinners mohla pohybovat kolem pěti milionů eur. 

Kolik je roční rozpočet Sinners?

Velmi to fluktuuje. Když víte, že se každá koruna, kterou utratíte, dvakrát vrátí, tak do toho peníze pošlete. Moritz a Max ale musejí být chytří, aby peníze vynakládali smysluplně. 

Jaké jsou vaše cíle s týmem pro příští rok?

Nestačí nám být jedničkou v Česku a na Slovensku. To je jen základní stavební kámen, abychom měli pevné jádro fanoušků, ze kterého chceme dále růst. Chceme být známí po celém světě. Naše ambice je být jako fotbalový Celtic Glasgow nebo Ajax Amsterdam. Týmy, co jsou světově ve druhém sledu, ale všichni je znají a každý rok jsou v Lize mistrů. A když dáme příklad Porta z roku 2004, tak ti tu Ligu mistrů dokonce vyhráli. 

Takže myslíte i na triumf na Majoru, což je největší turnaj v Counter-Striku, kde hraje o desítky milionů korun?

Před dvěma lety tady nebylo vůbec nic a teď máme nejúspěšnější český CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive je v pořadí čtvrtá počítačová hra ze série Counter-Strike – pozn. red.) tým všech dob. Chceme v tom pokračovat dál. Nejdříve začněme tím, že se na Major dostaneme a v playoff se pak může stát cokoli. 

Ajax nebo Celtic Glasgow jsou týmy, které mají každoroční příjmy v řádu stovek milionů eur, zároveň jste mluvil hodně o růstu Sinners. Dokážete říct, v jakém horizontu chcete být v zisku?

Z nuly se roste rychle, první rok hodnotit procentuálně nejde. Dříve Bílí Tygři neprodali ve fanshopu nic, teď je to pět milionů. Sinners loni utržili nižší desítky tisíc korun, letos je ten obrat eshopu desetinásobný v řádu statisíců. Musíme růst i nadále ve všech ohledech, na sociálních médiích, v merchandisingu i ve sportovním úspěchu. Naše další investiční kolo má sloužit hlavně k tomu, že bychom se chtěli rozšířit o další aspekty esportu a vytvořit větší skupinu nových médií. To přesně jsme: vyrábíme obsah, který zajímá určitou cílovou skupinu. Můžeme dělat události, poradenství nebo hráčské agenty. 

Počítáte i s příjmy jako v klasickém sportu, tedy že budete prodávat své hráče do úspěšnějších týmů?

Ano, ale přesně jako Ajax musíme vychovat náhradníky. Je to levnější, když to bude z vlastní akademie, tedy odchytit je v patnácti letech. Vyzrajou, zhodnotí se a já je prodám dál. 

Očekáváte, že na konci letošního roku bude zájem o vaše hráče?

Může se stát, že po posledních úspěších někdo zavolá. Všichni naši hráči mají podepsané smlouvy, jsou tam opce, které se automaticky prodlouží a logicky tam jsou i výstupní klauzule. Očekáváme velký zájem a bylo by pro nás velmi těžké je udržet. V tu chvíli k tomu budeme muset přistoupit jako k investici, tedy jestli dotyčného ještě rok podržet a zhodnotit jeho cenu. Nebo naopak, jestli my nebudeme někoho kupovat.

V jakých hodnotách se pohybují klauzule vašich hráčů?

Je to variabilní, zohledňuje se potenciál, vliv na sociálních médiích, výše platu, úspěchy a důležitost hráče. Nejnižší částka je 150 tisíc eur, ale to je začátek. Strop není. Chceme kluky rozvíjet. Doufáme, že kdybychom někoho prodali, tak že by se poté vrátil třeba jako David Krejčí. 

Jak vnímáte vstup dalších českých podnikatelů a miliardářů do esportu?

Například Karel Janeček podporuje tým Entropiq, Petr Dědek koupil klub Eclot a propojil jeho aktivity s hokejovými Pardubicemi. Rybník stále není naplněný, prostoru pro růst je tu dost. Je to jen dobře. Dávají do toho peníze, energii a PR. Mluví se o tom, je to z jejich strany dobrý krok. Nevím, jakou pro to mají motivaci, ale je to dobře. 

Doporučil byste to i jiným podnikatelům?

Ano, věděl jsem celou dobu, že je esport budoucnost a že to je dobrý nápad, ale sám bych to nevytvořil. Musel jsem najít dobrý a schopný tým. Vždy je to o lidech.