Neomezené zdroje pro české startupy a vítěz Rohlík. Investoři hodnotí uplynulý rok

Rohlik.cz - první český jednožec - začne lidem nákupy rozvážet elektrickými dodávkami

Rohlik.cz - první český jednožec - začne lidem nákupy rozvážet elektrickými dodávkami Zdroj: Rohlik.cz

Rohlík Tomáše Čupra je jasným vítězem uplynálého roku.
„Letos jsme se primárně soustředili na větší firmy s velkou ambici, tedy které míří na miliardové hodnoty," říká David Holý z Pale Fire Capital.
Investici do startupu Rouvy si David Holý pochvaluje.
„Menší přísun kvalitních projektů a vyšší přísun kapitálu způsobil inflaci vstupních valuací,” popisuje investor Ondřej Fryc z Reflex Capital.
„Obecně pořád platí, že na trhu je a bude dostatek kapitálu, domníváme se, že pro raisování prostředků je teď z pohledu startupů ideální doba,” myslí si Andrea Lauren z Rockaway Capital.
8
Fotogalerie

Rok 2021 bude pro český startupový rybníček nezapomenutelný. První z tuzemských projektů dosáhl statusu „jednorožce“ a další se k této symbolické metě přibližují. Kapitál pro začínající inovativní firmy navíc nebyl nikdy v historii dostupnější.

Dosud nikdy v historii fondy rizikového kapitálů neinvestovaly tolik peněz do startupů. Zdá se, že se konečně probouzí i evropské projekty, které dlouhé roky zaostávaly za americkými a někdy i asijskými hegemony.

V Evropě se za uplynulý rok dle odhadu zprávy State of European Tech 2021 proinvestovalo přes 120 miliard dolarů, což je o 89 miliard dolarů více než v loňském roce. Na celém světě se v letošním roce dle odhadů do startupů investuje přes 500 miliard dolarů, což je rovněž rekordní hodnota, loni to bylo 332 miliard dolarů. 

Ideální doba pro startupy 

Rekordní ochota investorů vkládat finance do startupů znamená, že pro ně kapitál zatím nikdy v historii nebyl dostupnější. „Obecně pořád platí, že na trhu je a bude dostatek kapitálu, domníváme se, že pro raisování prostředků je teď z pohledu startupů ideální doba,” potvrzuje Andrea Lauren, investiční partnerka společnosti Rockaway Capital.

Rozhovor se zakladatelem služby Rohlík.cz Tomášem Čuprem:

Video placeholde
Rozhovor se zakladatelem služby Rohlík.cz Tomášem Čuprem • E15

„Zkušení zakladatelé a kvalitní firmy mají prakticky neomezené zdroje, což těm nejlepším umožňuje růst závratným tempem,” souhlasí Jan Habermann, zakladatel investiční firmy Credo Ventures. „Celý ekosystém je každým rokem kvalitnější, rychlejší, efektivnější, dokáže přitahovat talentované lidi z Česka i zahraničí,” přidává se také Tomáš Matějček, zakladající partner skupiny Miton. Podle něho byl uplynulý rok rekordní.

Celkově je s rokem s rokem 2021 spokojený také David Holý, partner Pale Fire Capital. „Letos jsme se primárně soustředili na větší firmy s velkou ambici, tedy které míří na miliardové hodnoty," říká Holý, který jako úspěšné příklady investic své investiční skupiny zmiňuje startup Rouvy nebo polský Mubi.pl. Andrea Lauren přidává další startupy, které stojí za pozornost, ačkoliv v nich její Rockaway nemá podíl. „Bylo zajímavé sledovat dění okolo DataSentics, Avocode, nebo Twista, s obdivem sledujeme Shipmonk, a také třeba Wagestream."

Rohlík vítězem

Oslovení investoři se také shodnou na tom, že jasným vítězem letošního roku je Rohlík Tomáš Čupra. „Milníkem české startup scény je, že má Česko svého prvního jednorožce - gratulace do Rohlíku, Tato nálepka přináší mediální pozornost a do našeho regionu i velké zahraniční investory,” komentuje úspěch rozvážkové služby Holý. Rohlík jako první český startup dosáhl hodnoty přes jednu miliardu dolarů.

Už teď je ale vysoce pravděpodobné, že Rohlík nebude jediný v Česku odchovaný jednorožec. „Velmi blízko tomu má určitě Productboard, věříme, že se to může brzy podařit i Rossum. Pokud můžeme počítat i Shipmonk, tak určitě i ten,” odhaduje Andrea Lauren.

„Těžko říci, zda to bude už v roce 2022, ale máme v Česku na hezkých pár jednorožců zaděláno. Vidím to na 50 procent, že to tam spadne už příští rok,” tipuje Fryc. 

Matějček z Mitonu, který byl jedním z investorů Rohlíku, odhaduje, že by se v příštím roce na status jednorožce mohl dostat další projekt z portfolia fondu, a to konkrétně startup Rossum.

Nezapomíná ale ani na další úspěšné projekty, které nemá Miton ve svém portfoliu, jako jsou Ressistant.ai nebo Productboard. Díky nim se podle Matějčka Česko pomalu dostává na mapu technologického světa. 

Podle Holého a Habermanna ovšem status, na který dosáhne startup s valuací nad miliardu dolarů, není sám o sobě důležitý. „Měřítko úspěšnosti českých founderů a projektů na tom nestojí,” myslí si investor fondu Pale Fire Capital. Status jednorožce je obecně považován z důležitý milník v životu startupů, z těch nejúspěšnějších firem může časem vzejít další generace andělských investorů, což vede k většímu rozvoji céle startupové scény. 

2022: NFT, krypto a covid

Také startupovou scénu do značné míry ovlivňuje covid. Investovat peníze do někoho, s kým jste mluvili jen přes Zoom, je stále značně riziková záležitost. Nemožnost se setkávat s případnými zakladateli startupů označuje za problematický Holý z Pale Fire Capital. „Pro náš region vnímám negativně omezení cestování a osobních kontaktů se světem, což ovlivňuje i nadhled, kreativitu a globální nápady,” říká Holý. 

Ondřej Fryc, který založil a vede Reflex Capital, označuje nemožnost setkávání se za jeden z důvodů. proč valuace startupů vzrostly. „Menší přísun kvalitních projektů a vyšší přísun kapitálu způsobil inflaci vstupních valuací,” vysvětluje investor.

Investoři proto doufají, že závažnost covidové pandemie příští rok odezní. „Očekáváme, že covid už přestane být hlavní téma a už se naplno rozjedou všemožné startupové akce a konference,” věří Fryc. 

David Holý se snaží na covidovou pandemii koukat i jako na událost otevírající nové možnosti. „Pokračuje covid, spoustě firem to pomáhá, jiným naopak škodí. Ale pro všechny je to příležitost k evoluci, akceleraci změn,” říká Holý. Podobně to vidí i Matějček. „Krize většinou formují novou generaci silných firem, těch, které přinášejí opravdovou inovaci a společenskou změnu."

Jedním z velkých trendů technologické scény roku 2021 byla bezesporu NFT, jejichž potenciál nebyl ani zdaleka zatím využit. I proto investorka z Rockaway Capital očekává, že právě tato inovace bude příští rok jeden z hitů startupového prostředí. „Čekáme, že technologie NFT se bude posouvat více do mainstreamu, napříč sektory poroste využívání AI a práce s big daty, věříme, že budou vznikat další startupy v oblasti udržitelnosti,” myslí si Lauren. 

Blockchain a obecně kryptoscénu považuje také Matějček z Mitonu za sféru, kterou teprve čeká silný rozvoj. „Bude zajímavé pozornost, kam se vydá aktuálně nahypované krypto a web3 ekosystém. Poslední léta se tu intenzivně budují základy, což sice nemá příliš velkou viditelnost, ale začíná se to formovat ve velmi zajímavé, zcela nové koncepty,” myslí si partner z fondu Miton.

Na druhou stranu je Matějček ohledně příštího roku skeptický. „Situace na trzích je volatilní a těžko předvídatelná, čekáme, že rok 2022 bude turbulentní. Špatně se to predikuje, ale co se týče ekonomiky, není příliš důvodů k optimismu,” doplňuje.