Neuronu jsou Holešovice malé. Start-up s ČEZem v zádech mění kanceláře i strukturu firmy

Pavel Konečný, spoluzakladatel společnosti Neuron soundware

Pavel Konečný, spoluzakladatel společnosti Neuron soundware Zdroj: Michaela Szkanderová

Technologie Neuron soundware
Technologie Neuron soundware
Pavel Konečný, spoluzakladatel společnosti Neuron soundware
Pavel Konečný, spoluzakladatel společnosti Neuron soundware
5
Fotogalerie

Pražský start-up Neuron soundware, který se specializuje na kontrolu strojů pomocí analýzy jimi vydávaného zvuku, čekají změny spojené se stěhováním, novou investicí i brexitem. 

Firma se od příštího týdne přesune do nových kanceláří. Aktuálně využívané prostory Startup Marketu v areálu Holešovické tržnice vymění za pankrácké kanceláře Qubix. „Nevím, jak budeme v dalších letech růst, všichni přitom nabízejí jen dlouhodobé pronájmy. V případě Qubixu se nám podmínky podařilo vyjednat k naší spokojenosti,“ uvedl šéf Neuronu Pavel Konečný v rozhovoru pro E15.

„Momentálně je nás v kanceláři třicet, za rok bychom rádi byli na 45 lidech. Část z nich by ale nepracovala v Česku,“ doplnil své záměry Konečný.

Nejde přitom o jediné novinky ve společnosti, které se v létě podařilo získat v dalším kole financování 150 milionů korun na svůj další rozvoj. Neuron, který loni utržil necelých třináct milionů korun, má v plánu upravit i svou firemní strukturu. V Česku dlouho figuroval jako odštěpný závod podniku registrovaného v Británii, situaci ale mění blížící se brexit. „Od letošního roku jsme v Praze založili společnost, která stoprocentně vlastní tu naši britskou. Nyní procházíme fúzí, abychom firmy tady v Praze sjednotili,“ doplnil Konečný.

Tři roky stará firma, která vznikla v rámci pražského akcelerátoru StartupYard, využívá neuronových sítí k diagnostice strojů a zařízení. Pomocí zvukových vln řešení umožňuje odhalit závady a opotřebení ještě dříve, než stroj selže. To umožňuje plánovat lépe údržbu i odstávky strojů.

Neuron Soundware umí pomocí vlastních zařízení provádět analýzy čerpadel, motorů nebo větrných elektráren, pro Siemens například český start-up provádí analýzu výhybek. Mezi další zákazníky patří například mladoboleslavská Škoda, BMW nebo E.ON. Firma analýzu nabízí v rámci předplatného, samotné diagnostice předchází několikatýdenní fáze učení, kdy senzory sledují běžný provoz a v průběhu času zaznamenávají jakékoliv odchylky. K analýze používá systém také vlastní databázi zvuků. Rozvoj Neuronu finančně podporuje například ČEZ či fondy J&T Ventures a maďarský Lead Ventures.