Po Slovensku budou Perry Talents propojovat startupy i v Česku

Andrej Krúpa (vpravo), který  Jurajem Gagem po studiích v Dánsku Perry Talents založili.

Andrej Krúpa (vpravo), který Jurajem Gagem po studiích v Dánsku Perry Talents založili. Zdroj: archiv E15

Prostory akcelerátoru Perry Talents
Prostory akcelerátoru Perry Talents
3
Fotogalerie

Nezisková organizace Perry Talents se snaží budovat inovační prostředí na Slovensku a nově i v Česku tím, že vyhledává začínající firmy a propojuje je podnikateli, kteří jim radí a pomáhají. 

Vybrané start-upy získají zdarma kanceláře a propojení s investory, aby získaly peníze na rozvoj svého projektu. V rámci výukových programů a workshopů navíc zástupci start-upů dostanou možnost naučit se marketing, účetnictví a další potřebné dovednosti. „Máme štěstí, že se náš projekt Perry Talents zalíbil úspěšným korporátním firmám a ty se staly našimi partnery a dávají finance na náš provoz,“ říká  Andrej Krúpa, který s Jurajem Gagem po studiích v Dánsku Perry Talents založili. "Naším posláním je podpořit každý výrazný nápad a ukázat všem nynějším i budoucím podnikatelům, jak se co nejlépe realizovat. Vysoce specializovaný čtyřměsíční program povedou špičky svého oboru, které se stanou i mentory vybraných startupů," přiblížil průběh akcelerátoru Krúpa, jehož akcelerátor má za partnery giganty jako Microsoft, Asseco, Penta, Arca Capital, Google, Facebook či EY.

„Jsme širokospektrální a zaměřujeme se na start-upy, které mají hotový MVP prototyp, tedy naprogramovanou konkrétní aplikaci v prototypové verzi, které obsahuje všechny funkcionality a jde předvést investorům. My pak vybranému startupu pomáháme aby našel investora, dostal produkt na trh a začal se prodávat,“ řekl ředitel Perry Talents Juraj Gago.

Na Slovensku se na tři ročníky výběrových řízení přihlásilo 250 projektů a jejich počet rok od roku roste. V Česku je podle něho zatím přihlášeno 90 projektů a předpokládá, že do uzávěrky 25. března se přihlásí 130 -150 projektů, z nichž ve spolupráci s dalšími odbornými partnery vyberou osm až deset nejlepších.

Nejatraktivnější pro technologické start-upy jsou v současnosti projekty spojené s bankovnictvím, zdravotnictvím i se sportem. „Jedná se o rozličné aplikace včetně propojení chytrých měst - smart city. V podstatě cokoli, co dokáže lidem zjednodušit život pomocí technologie,“ doplnil Gago.

Program Perry Talents je zcela zdarma. Účastníci neodevzdávají ani podíl na startupu. Přihlásit se může každý a jedná se o jednoduchý a rychlý proces. „My k tomu rádi připravíme tu nejlepší běžeckou dráhu," dodal Krúpa.

V minulém roce získal Perry Talents ocenění "Nejlepší akcelerátor roku" od Central-Eastern Europe Awards (CESA) a vyhrál také veřejnou výzvu místopředsedy vlády Slovenska Richarda Rašiho. V rámci této výzvy dokázali Krúpa a Gago připravit startupy, které se staly součástí renomovaných akcelerátorů v Izraeli a Virgínii.