Prosadila se v ryze mužském oboru. Ann Holderová je královnou amerických startupů

Péče o matku.

Péče o matku. Zdroj: Profimedia.cz

Ann Holder
Ann Holder
3
Fotogalerie

Američanka Ann Holderová je zakladatelkou a výkonnou ředitelkou americké společnosti Marani Health, která se specializuje na inovace v oblasti péče o matku a její doposud nenarozené dítě. Ale především je nově oceněna jako Disruptor of the Year. Takový titul přísluší ženě, která svůj podnik zvládla úspěšně vybudovat v ryze mužském oboru. Zpochybňuje tak zažité stereotypy, podporuje genderovou rovnost a rozšiřuje možnosti ve společnosti pro všechny ženy. Úspěch ženy v oblasti začínajících firem  je úctyhodný hlavně z toho důvodu, že na startupy vedené ženami putují necelá dvě procenta z celkových investic do rozvíjejících se podniků. 

Ann Holderová podniká v odvětví lékařských technologií. V roce 2018 se rozhodla založit svou vlastní společnost Marani Health, která se specializuje na inovace v oblasti péče o matku a její doposud nenarozené dítě. Spolupráce s klinikou Mayo umožnila vývoj nových technologií při monitoringu matky i plodu. O takzvanou telemedicínu  vzrostl zájem s příchodem pandemie a potřeby sociálního odstupu. Tento systém totiž umožňuje sledování ženy i dítěte na dálku, takže není potřeba docházet na kliniku. 

Konkrétně jde o kontrolu krevního tlaku, tepové frekvence plodu a kontrakcí. Společnost Marani Health tedy přehodnotila své obchodní strategie a telemedicínu začala propagovat a distribuovat svým klientům. V oblasti prenatální péče tak došlo k podstatnému posunu.

Ann Holderová působí zároveň v představenstvu Minnesota Diversified Industries (MDI). MDI poskytuje podporu válečným veteránům, kteří utrpěli zranění a hledají zaměstnání. 

Není náhodou, že se Ann zvládla prosadit zrovna v „mužském“ oboru, takové prostředí jí totiž není cizí. Již jako malá sledovala svého otce, který sloužil u vzdušných sil. To ji přimělo jít studovat na Vojenskou akademii ve West Pointu, kde je zastoupení žen minimální.

Ann Holderovou ocenila organizace National Association of Women Business Owners (NAWBO), Národní asociace podnikatelek, která spojuje a podporuje úspěšné ženy v USA, v rámci projektu Achieve! Awards. Toto americké sdružení, založené roku 1975, si klade za cíl podporovat ženy v podnikání a zaměřuje se na vyrovnávání sociálních a ekonomických podmínek, které jsou ve společnosti dodnes nevyvážené. NAWBO představuje přední platformu v prosazování rovných podmínek v podnikání pro ženy i muže a řeší problémy s tím spojené. Spojuje podnikatelky ze všech průmyslových odvětví a zastupuje jejich zájmy. Tyto ambice propaguje na celostátní úrovni. 

Expertní porota rozdala celkem čtyři ocenění ve čtyřech různých kategoriích. Kdo jsou další tři oceněné a čím se zasloužily?

Woman Business Owner of the Year: Marry Nutting, prezidentka CorTalent

Woman Business Owner of the Year se letos stala Marry Nutting, prezidentka společnosti CorTalent. CorTalent je národní personální agenturou se sídlem v Bloomington, Minnesotě, která se specializuje na nábor kvalifikovaných pracovníků a poradenství v této oblasti. Mary svou společnost, jejímž hlavním cílem je výběr kandidátů na různé pracovní pozice, založila v roce 2010. Dnes je dokonce oceněna certifikátem WBENC. Ten je v USA považován za nejvýznamnější osvědčení pro podniky vlastněné ženami.

Emerging Woman Business Owner of the Year: Dionne Gumbs, zakladatelka a výkonná ředitelka GenEOTY

Dionne Gumbs, zakladatelka a výkonná ředitelka GenEOTY se letos stala „objevem roku“ Ocenění Emerging Woman Business Owner of the Year patří ženě, jejíž nový alespoň tříletý podnik má v obchodním světě dlouhodobý potenciál úspěchu. Dionne Gumbs založila roku 2018 v Minneapolisu společnost GenEOTY. Předmětem zájmu společnosti jsou finanční technologie. Vyvíjí platformu, která optimalizuje a zjednodušuje správu financí a bankovnictví zejména pro podniky. Systém by měl být spuštěn v nejbližší době.

Member of the Year: Kasey Warell Hautzung, spoluzakladatelka a ředitelka Fusion Hill

Posledním oceněním je Member of the Year. Jde o ocenění takové ženy, která pracovala pro NAWBO alespoň 3 roky a její aktivity měly smysl pro celou asociaci. Letos ho získá podnikatelka Kasey Warell Hautzung, spoluzakladatelka a ředitelka Fusion Hill. Pro NAWBO se Kasey zasloužila například působením v představenstvu, sponzorském výboru nebo spuštěním programu Catalyst Fund. Hlavní činností Kasey Warell Hautzung je ovšem její podnik Fusion Hill se sídlem v Minneapolisu, který založila roku 2004 se svým obchodním partnerem Kerrym Sarnoskim. Jedná se o marketingovou agenturu, která svých výjimečných výsledků dosahuje přístupem, kdy integruje výzkum, strategie a kreativitu. Jejími předními klienty jsou společnosti ze žebříčku Fortune 100.

 

VÍTĚZKY NAWBO-MN Achieve! Awards 2021

Woman Business Owner of the Year: Marry Nutting, prezidentka CorTalent

Emerging Woman Business Owner of the Year: Dionne Gumbs, zakladatelka a výkonná ředitelka GenEOTY

Disruptor of the Year: Ann Holder, zakladatelka a výkonná ředitelka Marani Health

Member of the Year: Kasey Warell Hautzung, spoluzakladatelka a ředitelka Fusion Hill