Spoluzakladatel Atlasu chce dodávat hardware pro internet věcí do celého světa

Pavel Sodomka

Pavel Sodomka Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Pavel Sodomka odkoupil od technologického holdingu SimpleCell Networks, jehož je 16procentním akcionářem, hardwarovou sekci a rozjíždí samostatnou společnost. Nově nese název Simple Hardware. Vyrábí a dodává čidla pro IoT zařízení a cílí zejména na zahraniční trh, kam chce během dalších dvou let vyvážet 90 procent své produkce.

Simple Hardware nabízí technologii na měření pokrytí sítě pro internet věcí Sigfox. Dále vyrábí malé senzory, jež mohou využít všechna IoT zařízení fungující v této síti – například v průmyslu 4.0, bezpečnosti majetku, pojišťovnictví, logistiky či chytrých měst.

„Naše zařízení už slouží v zemích od Chile přes Nový Zéland,” řekl technologický ředitel firmy Tomáš Poláček. V dalších dvou letech má společnost za cíl vyrobit 500 tisíc kusů výrobků. „Chceme vybudovat firmu, která má celosvětový dosah na IoT trhu. Už teď dodáváme do dvaceti zemí světa," uvedl Pavel Sodomka, šéf firmy a 16procentní akcionář skupiny SimpleCell Networks. Všechna zařízení fungují s IoT platformami předních technologických hráčů jako je Microsoft, Amazon či Google.

Sodomka byl spoluzakladatelem a největším akcionářem vyhledávače Atlas.cz, který později prodal fondu Warburg Pincus. Jeho další firmy Pozitiv a Play.cz patřily k prvním, které v České republice umožňovaly internetové vysílání.

Internet věcí si nachází čím dál více příznivců skrze různá odvětví a počet českých firem vyrábějících IoT hardware stále narůstá. Například společnost IoT smart nabízí zařízení pro sledování polohy pro nákladní vlaky a kamiony, AppSatori vyvíjí zařízení na sledování zaplnění odpadkových košů.

Firma EVVOS poskytuje řadu IoT “krabiček” pro zemědělství, které sbírají informace o vlhkosti a teplotě půdy a vzduchu nebo rychlosti a směru větru a odesílají do online systému – zemědělec tak může monitorovat stav pole, aniž by na něj musel fyzicky přijet. Dalším příkladem jsou hodinky společnosti Vitalbase s detektorem pádu, GPS lokátorem a SOS tlačítkem, takže najdou využití zejména u seniorů. Start-up Byzance IoT vyvíjí platformu s hardwarem, kterou si každý může přizpůsobit svým potřebám.

V tuzemsku síť pro internet věcí poskytují tři společnosti. Dominuje firma SimpleCell se svou technologií Sigfox, jejíž aktivity se aktuálně soustředí na pokrytí zbytku území a míst pod povrchem země. Dalšími poskytovateli jsou České radiokomunikace, které budují síť LoRa, a zaměřují se na chytré odečty spotřeby energií domácností. Třetím hráčem je Vodafone, jenž zahájil provoz sítě Narrow Band a minulý listopad dokončil celonárodní pokrytí.