V Praze bude možné využít sdílené elektroskútry od polské blinkee.city

Elektroskútry blinkee.city míří do Prahy

Elektroskútry blinkee.city míří do Prahy Zdroj: blinkee.cz

Elektroskútry blinkee.city míří do Prahy
Spoluzakladatelé české pobočky blinkee.city (zleva) Vojtěch Kanta, Tereza Veselá a Jan Kanta.
3
Fotogalerie

Se svou službou přijíždí v polovině června do Prahy další společnost se sdílenými elektroskútry. Jde o polskou franšízovou značku blinkee.city. Ta dosud funguje v sedmi státech a celkem 35 městech. V Praze zatím nabídne 150 elektroskútrů. 

Za tuzemskou pobočkou blinkee.city, která své služby spustí 22. června, stojí dvě bratrské dvojice – bratři Kantové, bratři Netopilové – a Tereza Veselá. „Přemýšleli jsme nad mnoha způsoby, jak sdílené elektroskútry v Praze začít provozovat, počínaje vlastní flotilou až po spolupráci s doposud fungující společností. Nakonec jsme se rozhodli pro společnost blinkee.city, protože města, ve kterých už funguje, jsou Praze v mnoha ohledech velmi podobná,“ říkají začínající podnikatelé.

Blinkee.city dnes jezdí v domovském Polsku, ve Španělsku, v Chorvatsku, ve Švédsku, v Maďarsku, na Slovensku a v Rumunsku. V Praze nyní podobnou službu jako blinkee.city nabízí konkurenční BeRider nebo Re.volt.

Sdílená městská doprava je obecně na vzestupu. Využití skútru na rozdíl od rovněž rozšířených elektrických koloběžek je pak podle zástupců blinkee.city vhodnější třeba proto, že motorky jsou standardně zaparkované, zatímco koloběžky často leží pohozené na chodnících. V režimu sdílení a pronájmu je možné využívat také auta, jak elektrická, tak s konvenčním spalovacím motorem, také bikesharing klasických bicyklů.

Tým české pobočky blinkee.city počítá s tím, že by se jejich služba výhledově rozšířila i do dalších měst mimo Prahu. V počátcích provozu v metropoli nabídne firma cenu od 2,99 koruny za minutu pronájmu, standardní cena bude pět korun za minutu, počítá se také se slevou pro studenty. Přístup do služby a uvedení skútru do provozu zajišťuje jako jinde aplikace. Nutný je platný řidičský průkaz.