Virtuální a rozšířená realita láká české firmy. Tvoří pro armády, automobilky i videoherní průmysl

Čeští VRGineers vyvíjejí headset s vysokým rozlišením pro virtuální realitu XTAL.

Čeští VRGineers vyvíjejí headset s vysokým rozlišením pro virtuální realitu XTAL. Zdroj: VRGineers

Headset XTAL od VRGineers.
Virtuální svět Somnium chce konkurovat tomu skutečnému.
Nabízí sociální život a poznávání nových lidí.
Chce lidem umožnit uniknout z šedivé reality do virtuálna, kde je vše jednodušší
Můžete si kupovat pozemky, budovat stavby a ty následně zpeněžit pomocí blockchainové technologie.
14
Fotogalerie

Vývojářské studio Yord, které založili Adam Rajnoha a David Mařák, se zaměřuje na softwarový vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality. Nejde o jediný příklad úspěchu tuzemské společnosti v tomto celosvětově perspektivním oboru. Budoucnost v tomto sektoru vidí celá řada domácích firem.

V průběhu roku vyrostl Yord ze dvou zakladatelů na firmu o 15 lidech. Spolupráci navázali i s globálními organizacemi Human Rights Watch, ONE či Equality Now. „Jako studio se snažíme o co největší různorodost projektů. Rádi se pouštíme do inovativních a technicky náročnějších výzev,“ říká Rajnoha.

Pro Škodu Auto zpracovali využití virtuální reality při prezentaci vozů, pro ČSOB pak dělali projekt, který vyhrál první místo v marketingové soutěží Fénix za kategorii Best in Banking. Pracovali také pro Adidas v Paříži.

Budoucnost nakupování i vojenství

„Věřím, že i současná situace ve světě výrazně zrychlí adaptaci AR a VR technologií. Už teď se virtuální a rozšířená realita stává pevnou součástí našich životů. Nejsilněji je ale zatím AR a VR přítomno ve výrobním a vojenském sektoru,“ komentuje Rajnoha. 

„V horizontu pěti až sedmi let vnímám výrazné využití těchto technologií v retailu, vzdělávání, ale taky v běžném životě společností a lidí. Jsem přesvědčen, že v budoucnosti možnosti takzvané imerzní technologie změní svět do míry, kterou si momentálně ani nedokážeme představit a přinesou větší revoluci než internet,“ předpovídá Rajnoha.

Dodávají i pro US Air Force

Další českou firmou v oboru je startup VRGineers. Ta se zabývá vývojem a výrobou profesionálních brýlí pro virtuální realitu XTAL. Ty se řadí mezi jedny z nejlepších na trhu i celosvětově. Za tři roky fungování se rozrostli z pár jedinců na desítky lidí, kteří pracují na tom, aby headset s českými kořeny prorazil globálně.

A  daří se jim to, mezi klienty mají například americkou armádu či automobilky jako Audi, Škoda, Porsche a Lamborghini. Díky kombinaci horizontálního rozlišení 8K a širokému úhlu zorného pole se stal XTAL oblíbeným například mezi útvary US Air Force v rámci školení pilotů stíhaček. 

„Naším cílem je dosáhnout toho, aby si člověk nasadil naše brýle a bylo pro něj těžké rozlišit, co je skutečné a co je virtuální realita,“ poznamenává šéf VRGineers Marek Polčák. „Je to o umělé inteligenci, rozpoznávání zraku a warpingu, tedy matematických algoritmech, které vypočítávají výsledný obraz,“ vysvětluje.

Koupeni Facebookem

Před pár i způsobila poprask akvizice studia Beat Games, které vytvořilo  populární hru pro virtuání realitu Beat Saber. Ta patří mezi nejprodávanější hry pro VR. Koupil je Facebook. Zajímavý je i start-up DIVR Labs stojící za hrami Golem VR z období Rudolfa II. či střílečkou Blue Effect.

Další českou společností z oboru je Mainware, jejíž řešení kombinuje rozšířenou realitu a umělou inteligenci s cílem přenést údržbu strojů a produktů do digitální podoby. Jedná se o spojení sil české výrobní firmy JHV, vývojářského studia Yord a GoodAI Solutions. Jejich záměrem bylo vytvořit jedno komplexní řešení, které přenese údržbu do digitálního věku.

Umí za pomoci rozšířené reality přenést postupy a znalosti do skutečného světa. Servisní technik tak s pomocí vizualizace dovede provést údržbu či opravu stroje. Mezi klienty firmy jsou Siemens či Continental.

Blockchain a virtuální světy

Artur Sychov je zakladatel a šéf desetičlenného projektu Somnium Space, což je virtuální svět postavený na blockchainové technologii (druh decentralizované databáze). Kdokoliv si tam může koupit pozemky, stavět nebo importovat objekty a také zpeněžit své nápady. Nesmí ale porušovat zákony.

Dlouhodobou vizí Somnia je vytvoření virtuálního prostředí, které doplní skutečný svět, je plné nových zážitků a možností seberealizace. Jejich svět je dostupný napříč různými platformami a umožňuje uživatelům zažít neustále se rozšiřující a uživateli tvořené prostředí. 

Somnium Space je projekt s rodištěm v Praze, vývojáře však zaměstnává v Kanadě, USA nebo v Austrálii. Byznys model tvoří poplatky z každé transakce. „Denně se připojí kolem 20 až 40 lidí, aktivně pak dělá transakce 700 lidí z celého světa. Z toho asi třetinu tvoří klienti z USA,“ uvádí Sychov.  

I toto je jedna z podob rozvoje VR a AR. A jsou i další. V oblasti gamingu například v kombinované realitě funguje projekt Pavla Kacerleho Penalty. Ten byl nedávno mim jiné hostem našeho videopořadu 15 otázek. Daný díl si můžete spustit ZDE. 

Video placeholde
Baví mě značky, které vytvářejí hodnoty, říká spoluzakladatel Smashbuster Pavel Kacerle. • Gabriela Martinčeková