Ztráta WeWork už dosahuje desítek miliard za čtvrtletí

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Amsterdamu.

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Amsterdamu. Zdroj: WeWork

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně.
WeWork
WeWork
Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Amsterdamu.
5
Fotogalerie

Společnost WeWork prohloubila ztrátu. Ve třetím čtvrtletí vykázala téměř 1,3 miliardy dolarů (29 miliard korun) v červených číslech. To představuje 150procentní nárůst v porovnání se stejným obdobím loňského roku, upozorňuje portál CNBC.

Pronajímateli sdílených kanceláří se ale podařilo zvýšit tržby z 482 na 934 milionů dolarů. Podle spoluzakladatele firmy Adama Neumanna je finanční výsledek odrazem strategie prudké expanze, kterou WeWork razí. Během čtvrtletí vytvořila 115 tisíc kancelářských míst, což představuje dosavadní rekord.

V souvislosti s tím ale klesla obsazenost nabízených prostor na 79 procent. To je nejmenší podíl za dva roky, uvedla CNBC. Podle studie realitní společnosti CBRE nicméně prostory WeWork tvoří více než dvě třetiny všech sdílených kanceláří ve Spojených státech.

Ztrátová společnost se aktuálně snaží o reorganizaci. O ní podnik informoval minulý týden. Americká společnost The We Company, matka WeWork, prodá své vedlejší aktivity včetně sociální sítě Meetup, kterou koupila v roce 2017, a zruší některá pracovní místa.

Propouštění zasáhne zatím blíže neurčené množství administrativních pracovníků, lidí zaměstnaných na pozicích souvisejících s růstem firmy a lidí v divizích, které by se v budoucnu měly zmenšovat.

WeWork se také zbaví svého podílu ve firmě The Wing. Ta poskytuje prostory pro setkávání a pro práci a zaměřuje se na ženy. Společnost WeWork založil v roce 2010 Adam Neumann se svou ženou a investičním bankéřem Joelem Schreiberem.

Z jedné sdílené kanceláře v New Yorku firma expandovala na 500 míst po celém světě. V Praze má WeWork kanceláře v paláci DRN na Národní třídě.