Ceny grafických karet klesají, pomohly čínské restrikce na těžbu kryptoměn

Grafická karta Nvidia RTX 3090

Grafická karta Nvidia RTX 3090 Zdroj: profimedia.cz

Grafická karta AMD Firepro W2100
2
Fotogalerie

Ceny grafických karet se po půlročním výkyvu začínají pomalu přibližovat doporučeným maloobchodním hladinám. Vyplývá to z dat německého webu 3DCenter. Děje se tak po zákazu těžby kryptoměn v S'-čchuanu - na trhu se totiž objevilo mnoho použitých karet, často až dvakrát levnějších než byly dosavadní kusy. Zároveň se snížila poptávka po nových kartách, které se tak začínají dostávat k běžným zákazníkům.

Pokles cen lze pozorovat od přelomu června a července i v Česku. Podle srovnávače cen Heureka spadla cena řady špičkových grafických karet v tuzemských obchodech až o třetinu. Například nejvýkonnější karta Nvidia RTX 3090, která se ještě v květnu prodávala za více než 90 tisíc korun, nyní stojí zhruba 65 tisíc. Obdobný trend lze vidět i u levnějších řad a také u karet konkurenční AMD.

Proti statistikám Heureky však jde vyjádření jednoho z největších českých e-shopů. „Nelze očekávat pokles cen grafických karet ani výrazné zvýšení počtu kusů určených pro prodej. Důvodem je především to, že nedostatek grafických karet je celosvětový problém a Česká republika není z pohledu výrobců důležitý trh,“ uvádí obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský. Podle něj ani nelze očekávat, že by se ceny karet navrátily na původní doporučenou obchodní cenu. Alza.cz ani TS Bohemia na dotazy deníku E15 nereagovaly.

E-COMMERCE SUMMIT 2021: ShipMonk, Google, eBay a další. 2 dny, 40 speakerů. Zjistěte víc >>>

Grafické karty z nových řad se nicméně ve větším množství začaly objevovat i na českých bazarech. I zde lze očekávat další nárůst počtu takto nabízených karet, a to obzvláště pokud bude klesat cena kryptoměn.

Čínské tažení proti kryptoměnám

Čína dlouhodobě bojuje proti decentralizovaným kryptoměnám, jen letos zakázaly či omezily jejich těžbu tři tamní provincie – Vnitřní Mongolsko, S'-čchuan a Sin-ťiang. To jsou tři ze čtyř těžařsky nejvýznamnějších provincií v Číně, jejichž výhodou je dostupnost velkého množství levné energie. Nachází se v nich totiž spletitá síť hydroelektráren a uhelných elektráren. Čínská těžba kryptoměn v dubnu tvořila podle Reuters až 65 procent globálního výpočetního výkonu.

Velké těžařské firmy sídlících zejména v těchto oblastech dlouhodobě skupovaly grafické karty. Nové řady grafických karet ale představily velký skok oproti předchozím generacím, a tak je poptávka po nich mnohem vyšší. V kombinaci s celkovým nedostatkem čipů pak ceny grafických karet enormně vzrostly. Největší nárůst cen byl v květnu, kdy se zvedly na více než dvojnásobek původní doporučené obchodní ceny.

„Po omezení těžby zavalily grafické karty čínské bazary, přičemž lákaly na velmi nízké ceny,“ uvedl hongkongský časopis HKEPC. Tyto karty nicméně pracovaly na plný výkon od okamžiku pořízení, což může pro sekundárního uživatele znamenat jejich menší životnost. Otázkou je také, jestli byly karty při těžení dostatečně chlazeny.

Oficiální důvod pro čínské vypuzování kryptoměn je znečišťování životního prostředí a nadměrná spotřeba energie při těžbě. Z obdobných důvodů kritizoval těžbu kryptoměn i Elon Musk, když jeho Tesla zrušila možnost nákupu automobilu bitcoinem. Čína ale o kryptoměny zájem má, aktuálně zkouší prototyp své vlastní kryptoměny – digitalizovaného yuanu. Podle serveru SCMP v loňském roce probíhalo testování měny v několika velkých čínských městech, a to i v amerických řetězcích jako McDonald’s, Starbucks a Subway.