České firmy outsourcovaly ajťáky na Ukrajinu, kvůli válce teď vázne vývoj

Válka na Ukrajině: Hlavní město Kyjev hlavním ruským cílem (15.3.2022)

Válka na Ukrajině: Hlavní město Kyjev hlavním ruským cílem (15.3.2022) Zdroj: Reuters

Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
Válka na Ukrajině značně dopadá na běžný život země.
Válka na Ukrajině: Hlavní město Kyjev hlavním ruským cílem (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
11
Fotogalerie

Ukrajina se v posledních letech stala pro západní korporace zdrojem levné a kvalifikované pracovní síly. Kvůli válce ale nyní v tamních outsourcingových centrech chybějí IT specialisté. Dopadá to už i na některé české firmy. 

„Mnoho IT společností řeší globální nedostatek IT specialistů tím, že místo koncentrace vývoje nebo IT služeb do jednoho místa, kde bude nemožné vyhledat dostatečný počet specialistů, rozdělí svůj vývoj nebo službu na jednotlivé procesy nebo projekty a ty pak realizují týmy rozprostřené v několika lokalitách po celém světě,“ popisuje Michaela Kotýnková, manažerka náborové agentury Experis IT. „Vedle Indie patří mezi oblíbené destinace Česká republika, Slovensko, Polsko nebo Ukrajina,“ doplňuje. 

Česko tak působí jako země, kam se outsourcují IT profese, ale zároveň je některé z českých firem posouvají dále směrem na východ. „Několik českých firem má taková centra i na Ukrajině. Jedná se však především o vývoj zakázek a projektů, u kterých není nutné navštěvovat průběžně zákazníka a celý proces se tak dá dělat vzdáleně i několik let,“ říká Kotýnková. 

Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku

Video placeholde
• Videohub

Jednou z takových firem je startup Realpad, který vyvíjí softwarový nástroj pro realitní developery. „Máme na Ukrajině většinu vývojového týmu. Z toho dva kolegové se ještě před ruskou agresí relokovali do Prahy a zbylých šest je stále na Ukrajině,“ říká Marián Škvarek, zakladatel a šéf společnosti. V současné době udržuje kontakt se všemi programátory, které mají ve východoevropské zemi. „V prvním týdnu jsme kompletně ztratili kontakt s programátorem v Kyjevě a programátorkou v Charkově, kde byly těžké boje. Ale aktuálně jsme v kontaktu se všemi.“ 

Kvůli ztrátě kontaktu a obecně špatné situaci na Ukrajině se tak vývoj Realpadu značně zkomplikoval. „Naše schopnosti rozvíjet produkt klesly,“ potvrzuje Škvarek. Nicméně situace se začíná postupně zlepšovat. „S tím, jak se situace na západě Ukrajiny vyjasňuje, se postupně vracíme do života. Situaci jsme museli vysvětlit našim zákazníkům, kteří nás podrželi a přišla nám spoustu podpůrných zpráv. Ta vlna solidarity je neuvěřitelná,“ doplnil. 

Nahradit ukrajinské programátory Škvarek neplánuje, naopak se je snaží dostat do Česka. „Vzhledem k mobilizaci je to aktuálně nemožné, ale na Ukrajině se do bojů zapojují spousty dobrovolníků, takže věříme, že z mobilizace budou postupně uděleny výjimky,“ věří šéf Realpadu. 

Válka je komplikací i pro některé firmy z portfolia společnosti Reflex Capital Ondřeje Fryce. „Některé naše společnosti měly v Rusku trh či na Ukrajině vývojové kapacity,“ uvedl Fryc. Konkrétní firmy, kterých se to týká, investor neuvedl. 

„Některé startupy měly na Ukrajině vývojové kapacity, které budou muset budovat znovu a to je zpomalí,“ říká Fryc, podle něhož se v novém nestabilním ekonomickém prostředí sníží valuace startupů, které v posledních letech setrvale a rychle rostly. „I to sníží jejich hodnotu. Některé startupy zcela jistě měly v Rusku trh, který skončil. Sníží se jim obrat a tím i valuace,“ upřesňuje. 

Výběr z internetu 🌍

Podpora legionářům. V současné době už za Ukrajinu proti Rusku bojují tisíce zahraničních legionářů. Přicházejí ze Západu, tedy ze Spojených států i z evropských zemí. Části z nich ovšem chybějí finanční prostředky k tomu, aby se mohli přemístit na Ukrajinu a nakoupit si potřebné vybavení. Prezident společnost DocGo Anthony Capone jim proto nabídl pokrytí veškerých nákladů. Ta se následně rozšířila zejména na diskuzním fóru Reddit, díky čemuž se Caponemu přihlásily už stovky zájemců. 

Geniálně jednoduché. Pokud jste se někdy v posledních letech pohybovali kolem korporátní komunikace na sociálních médiích, zřejmě vám není nástroj Canva neznámý. Tento startup založený v roce 2013 vznikl v Austrálii a od té doby ho k vytváření grafiky na sociální sítě, prezentací, vizitek a k dalším účelům využívají desítky milionů uživatelů. Jak už to bývá, začátky společnosti nebyly jednoduché, zakladatelé byli stále dokola odmítáni. Nakonec se jim však podařilo získat potřebné finance na rozjezd, a proto nyní Canva dosahuje valuace přes 40 miliard dolarů. 

E-commerce summit. Přední osobnosti světa e-commerce z Čech i ze světa představí nejnovější trendy na březnovém E15 International E-commerce Summitu. Největší česká akce věnovaná e-commerce letos proběhne v prostorách Martinického paláce na Pražském hradě. Na dvoudenní události plné přednášek, panelů a rozhovorů se hosté mohou těšit na více než 50 speakerů. Svými zkušenostmi z praxe přispějí na konferenci Dušan Zábrodský (Rockaway Capital), Martin Kasa (Pilulka.cz), Daniel Hejl (Productboard), Ondřej Fryc (Reflex Capital), Ondřej Bartoš (Credo Ventures) a mnoho dalších. 

Funkční navzdory válce. Z Ukrajiny se v posledních letech stal významný evropský IT hub, který dokonce v některých ohledech konkuruje při outsourcování služeb i Indii. Navzdory válce i nadále ukrajinští ajťáci pokračují ve své klasické práci, nicméně poté se připojují k národní kybernetické armádě a snaží se pomoci své zemi v boji s Ruskem. Takových kybernetických vojáků by mělo být přes dvě stě tisíc. Ukrajina se zkrátka nevzdává v žádném ohledu.