Čeští investoři proti depresím. Do startupů věnujících se duševnímu zdraví posílají miliony

Technoverse Newsleter Filipa Zelenky

Technoverse Newsleter Filipa Zelenky Zdroj: E15.cz

Toto je nové vydání Technoverse Newsletteru, ve kterém se každý týden věnujeme aktuálním technologickým trendům z Česka i ze světa. Chcete, aby vám každé úterý chodil do e-mailové schránky? Zde se můžete přihlásit k odběru.

Před lety bylo duševní zdraví na okraji zájmu veřejnosti. Mělo to své důvody, ekonomika rostla a obecně se zdálo, že dobré časy budou trvat věčně. Pandemie, válka a inflace vše změnily, péče o psychiku se stala mnohem důležitějším tématem. To reflektují i čeští investoři, kteří financují rozvoj startupů věnujících se péči o duševní zdraví. 

„Každý investovaný dolar, který směřuje do rozšíření léčby psychických problémů, se vrátí čtyřikrát formou lepšího zdraví a vyšší produktivity,“ uvádí report Světové zdravotnické organizace. Není proto divu, že si firem orientovaných právě na péči o duševní zdraví začali všímat i investoři. 

V minulých dvou letech české startupy Vos.health a Hedepy získaly milionové investice, oba projekty se díky tomu mohly rozšířit do zahraničí. Vos.health se soustředí na jednotlivce, kterým pomáhá udržovat přehled o jejich náladě a překonávat psychicky náročné situace. Hedepy nabízí přímé spojení s terapeuty prostřednictvím videohovoru. Tuto službu v posledních měsících díky Hedepy začaly nabízet i některé tuzemské společnosti jako zaměstnanecký benefit. Do Vos.health poslaly desítky milionů fondy Reflex Capital a Miton, Hedepy podpořil například Martin Rozhoň.  

Ani Česku se totiž rostoucí problém s psychickým problémy nevyhnul. Během koronavirové pandemie se riziko depresí a úzkostí zvýšilo několikanásobně, což bylo také impulzem, aby i obor péče o psychiku využil možností, které moderní technologie nabízejí. Tedy právě například videohovory nebo telefony, které každý z nás nosí při sobě. 

Na vlnu investic do well-being startupů nyní nasedlo i tuzemské Credo Ventures, tedy fond, který už v minulosti prokázal, že má čich na potenciálně světově úspěšné startupy, když investoval například do českého Productboardu nebo do rumunského UiPathu. Teď posílá miliony do polského Mindgramu. 

Polský startup podobně jako Hedepy cílí na firmy, které chtějí svým zaměstnancům nabídnout základní psychologickou péči. Mindgram funguje na bázi měsíčního předplatného, díky kterému se mohou uživatelé spojit s jedním ze 150 spolupracujících terapeutů nebo využít další služby, které polská platforma nabízí. „Well-being pracovních týmů je v dnešní době jedním ze základních pilířů pro rozvoj jakékoliv společnosti. Je to nový ukazatel výkonu. S tím, jak se po Evropě i po světě šíří epidemie úzkosti, nestačí pouze reagovat na už proběhlé problémy,“ uvedl pro portál tech.eu Jakub Zielenski, jeden ze spoluzakladatelů Mindgramu. 

Výběr z internetu 🌍

Buď opravdový. Pokud vás už unavil Instagram, můžete zkusit BeReal. Sociální síť po dvou letech existence nabírá slušné tempo růstu, za poslední rok se počet uživatelů francouzské sociální sítě zvýšil o 315 procent, celkově si aplikaci na telefon nainstalovalo přes sedm milionů uživatelů. Princip jde lehce proti současném standardu sociálních sítí: BeReal je založen na autenticitě, kdy aplikace uživatelům několikrát denně připomene, aby se vyfotili během následujících dvou minut. BeReal vás neproslaví, pokud chcete být influencer, můžete zůstat na TikToku nebo Instagramu, říkají zástupci sociální sítě. Stroj na peníze tak z této sociální sítě sice zřejmě nebude, důvěru investorů ale má, loni v létě od nich nabrala investici v hodnotě 30 milionů eur. 

Čína děsí Cooka. Závislost na čínských továrnách a dodavatelích je v posledních dvou letech poměrně zrádná. Podle některých názorů je právě Čína jedním z největších problémů společnosti Apple, jelikož je s tamními továrnami i trhem propojená. S tím, jak se čínské úřady i po dvou letech pandemie snaží držet strategii nulového šíření covidu, se začínají projevovat problémy. V březnu dokonce společnost Foxconn pozastavila provoz některých továren v Číně, v nichž se vyrábějí komponenty právě pro Apple. Je tak otázkou, jak dlouho se ještě bude Čína s covidem potýkat. 

Evropští jednorožci prchají. Po letech pozvolného růstu se loni konečně naplno rozjel startupový trh v Evropě. Miliardové firmy přibývaly jako nikdy předtím. Nicméně jedná se stále o evropské firmy, když postupem času prchají do Spojených států? Server Sifted vysvětluje, jak miliardové startupy ze starého kontinentu přesouvají svá sídla za Atlantik. Důvody? Inspirující prostředí, americký kapitál nebo obecně snazší podnikatelské podmínky. 

Příliš mnoho streamů. Pandemie covidu byla pro streamingové platformy silným povzbuzením, nicméně teď to vypadá, že se jejich předplatitelé cítí přehlceni. Respektive to tvrdí 46 procent amerických respondentů. To ovšem neznamená, že by se proto chystali snížit počet kanálů, které si předplácejí. Zároveň se ze sedmi procent na 18 procent zvýšil podíl lidí, kteří si předplácejí čtyři a více služeb.