Čeští stavaři Sudop za stovky milionů budují jednu z největších IT skupin ve střední Evropě

Sídlo společnosti Sudop Group v Praze.

Sídlo společnosti Sudop Group v Praze. Zdroj: Sudop Group

Česká společnost Sudop Group se pustila do budování byznysu kolem informačních technologií. Její dceřiná firma Sudop CIT už nakoupila několik českých IT firem, a přispívá tak k probíhající konsolidaci trhu. Ambicí Sudopu, který se donedávna soustředil především na inženýrské a projektové přípravy staveb v dopravě, průmyslu nebo energetice, je stát se jednou z nejvýznamnějších IT skupin ve střední a východní Evropě.

„Celková výše investic se dnes pohybuje v řádech stovek milionů korun a od skupiny Sudop máme pro další roky významnou strategickou i finanční podporu,“ uvedl pro deník E15 předseda představenstva Sudop CIT Jiří Živnůstka. Sudop CIT dnes sdružuje sedm specializovaných IT společností. Skupina si například vybudovala vlastní agenturu Citas soustředící se na hledání IT odborníků. Další firmy nakupuje.

Nedávno získala například pražskou firmu Actinet, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost a je jedním z dodavatelů do kritické infrastruktury státu. Předtím došlo k odkupu firmy LinkSoft, díky čemuž Sudop získal kapacity v zakázkovém vývoji softwaru a outsourcingu. Společnost Orbit zase přinesla znalosti datových center, virtualizace a cloudu.

Tato sestava má letos vygenerovat konsolidované tržby kolem miliardy korun. V roce 2020 to dělalo 650 milionů se ziskem EBITDA ve výši 100 milionů. Sudop CIT se tak řadí mezi důležité aktivity skupiny. Tradiční společnost Sudop Praha například v loňském roce utržila rovněž miliardu korun. Sudop Group má celkové roční tržby pět miliard korun a zaměstnává přes dva tisíce lidí.

Ještě do konce letošního roku má dokončit další akvizici z oblasti kyberbezpečnosti a cloudu. Dále jsou v hledáčku zahraniční subjekty. Sudop CIT se snaží pokrýt celou oblast IT. Reaguje na probíhající digitalizaci a otevírající se možnosti na trhu.

„Stavebnictví dnes připomíná bankovní sektor před zhruba deseti až patnácti lety. Technologicky jde hodně dopředu, promítá se do něj plošná digitalizace i technologický posun,“ vysvětlil Živnůstka. Investice Sudopu do IT mají být dlouhodobé a nechystá se jejich exit.

„Na rozdíl od investičních skupin či fondů na nás netlačí investoři. Nemáme potřebu investovat prostředky a nesnažíme se koupit každou IT společnost, která se objeví, jen abychom získali vyšší podíl na trhu. Nemáme ani investiční horizont, kdy budeme muset společnosti prodat a vrátit investorům peníze,“ doplnil Živnůstka.

Na českém IT trhu nakupují další skupiny. Aricoma spadající pod KKCG Karla Komárka už získala AutoCont, Cloud4com, Cleverlance ES i další společnosti a akvizičně aktivní je i v Evropě. IT aktivity už v KKCG tvoří tržby přes osm miliard ročně. Brněnská Solitea má za zády slovenský kapitál od Sandbergu a koupila desítky firem z Česka i zahraničí. Letošní tržby dosáhnou na dvě miliardy.

Aktivní je také Thein Tomáše Budníka a J&T cílící na 2,5 miliardy. IT sektor je stále fragmentovaný a je v něm řada vysoce specializovaných společností s nižšími desítkami zaměstnanců. Jejich velikost zároveň omezuje jejich možnost sáhnout si na rozsáhlé projekty. To spolu s covidem a probíhajícím přesunem do digitálu pro nakupující vytváří příležitosti.