Čínské drony dobyly české nebe. Piloti ohrožují letiště stále častěji

Dronů a jejich pilotů v Česku přibývá, stejně tak i pokut a incidentů.

Dronů a jejich pilotů v Česku přibývá, stejně tak i pokut a incidentů. Zdroj: Profimedia

Některé dronové fotografie berou dech.
Některé dronové fotografie berou dech.
Některé dronové fotografie berou dech.
Některé dronové fotografie berou dech.
Některé dronové fotografie berou dech.
21
Fotogalerie

Vrtule převážně čínských dronů víří české nebe v čím dál větších počtech. Globální fenomén pohltil i Čechy. Bezpilotní stroje i za desetitisíce korun skupují hlavně před Vánocemi a na jaře, kdy se vracejí vhodné podmínky pro létání. Jen těch, kteří se oficiálně registrovali u Úřadu pro civilní letectví jako piloti dronů, je už více než 35 tisíc. Celé letky dronů ale stále častěji využívají i firmy.

Globálním prodejům komerčních dronů dál suverénně dominuje čínský gigant DJI s více než polovičním podílem na trhu, byť se potýkal s jeho poklesem, uvedl server DroneDJ.com. V Šen-čenu sídlící výrobce ovládá i tuzemský trh. Například v e-shopu Mall.cz tvoří jen prodeje modelu DJI Mavic Mini (nebo Mini 2) polovinu odbytu všech dronů. Stroj vyjde v obchodě na méně než deset tisíc korun.

„Prodeje dronů rostou dlouhodobě. V předchozích letech se meziroční nárůsty pohybovaly okolo patnácti procent, loni nastal skok o šedesát procent, a jen za letošní první půlrok vzrostly prodeje dokonce o osmdesát procent. Ve druhé polovině roku se už začala projevovat zhoršená dostupnost dronů a růsty se zastavily,“ popisuje mluvčí Mallu Pavla Hobíková.

Dronů je nedostatek ze stejné příčiny jako notebooků, herních konzolí či telefonů. Asie se potýká s nedostatkem výrobních kapacit a čipů.

Dron E15 nad lomem Vršany

Video placeholde
• E15

Na trhu se pohybují drony v cenách od stovek korun po vyšší desetitisíce. K nejvyspělejším se zařadil model FPV, který DJI představilo letos na jaře. Cena se blíží čtyřiceti tisícům. Uživatel za to dostane až desetikilometrový dosah, maximální rychlost až 140 kilometrů za hodinu, zrychlení „z nuly na sto“ za dvě vteřiny nebo rozlišení videa 4K.

„Je to specifický produkt pro úzký okruh zákazníků. Prodeje tohoto modelu se pohybují v řádu desítek kusů a splnily naše očekávání,“ dodává Hobíková.

Užitečnost dronů si uvědomují i firmy, které jejich prostřednictvím mohou ušetřit. Filmové štáby si vystačí s pilotem a kameramanem namísto vrtulníku, pojišťovny prostřednictvím dronů odhalují milionové podvody. Geodeti jimi mapují území, energetické firmy zase kontrolují přenosové soustavy.

„Neustále roste potřeba létat s drony mimo vizuální dosah pilotů. Častější jsou mise, kdy je doručován zdravotnický materiál do těžce přístupných oblastí nebo mise ‚urban air mobility‘. To znamená, že se převoz zásilek drony velice přibližuje a v některých částech světa již probíhá, stejně jako převoz osob,“ připomíná prezident Aliance pro bezpilotní letecký průmysl Jakub Karas.

Dron E15 natáčel přehradu Štěchovice

Video placeholde
• e15, Jiří Liebreich

Masivnímu rozšíření služby, kdy drony převážejí zboží či lidi, brání v Evropě  legislativa lišící se stát od státu. „Problematikou akceptovatelnosti rozšířeného využití dronů například v městském prostředí se bude v příštím roce zabývat několik velkých výzkumných projektů mezinárodních konsorcií,“ dodává Karas.

Zatímco Evropa řeší legislativu, Spojené arabské emiráty sázejí na byznysový potenciál dronů už nyní. Neomezují se přitom „pouze“ na přepravu. Například dubajští hydrologové nově používají drony k umělému vyvolání deště. S drony létají k oblakům a vysílají do nich elektrické výboje. Ty mají vyvolat shlukování mraků a následně déšť, uvedl britský list Daily Mail.

Emiráty do této inovace investovaly patnáct milionů dolarů. Technika, která se nazývá očkování mraků, se používá ke zvýšení srážkových úhrnů a podle odborníků se zdá, že projekt vědců z britské University of Reading funguje.

Dron E15 nad přehradou Les Království

Video placeholde
• e15

Rychle narůstá nejen technologická vyspělost dronů, ale i počet případů, kdy piloti ohrožují další účastníky vzdušného prostoru. „Evidujeme nárůst letů v bezprostřední blízkosti letišť. Když je dron zachycen letištním detekčním systémem, zasahuje policie ve spolupráci s Úřadem pro civilní letectví (ÚCL) a viník bývá exemplárně potrestán. Těchto případů bohužel stále přibývá,“ uvádí mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Státní podnik proto rozjel kampaň „Létejte zodpovědně“, jejímž prostřednictvím apeluje na uvědomělost pilotů. Představuje aplikace Dronview, která se soustřeďuje na předletovou přípravu, a Dronald, jenž vysvětluje pravidla létání.

Pokuty udělované ÚCL se pohybují od jednotek tisíc po statisíce. „Každé zařízení může být využitelné i zneužitelné. S vývojem takzvané digitální mapy a budoucím příchodem nových dronů na trh, kdy u určitých kategorií už nová právní úprava počítá se snadnější identifikací jak provozovatele, tak samotného provozu, by mělo být jednodušší a rychlejší posoudit, zda došlo k porušení pravidel a k identifikaci pachatele,“ podotýká mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Podívejte se také na úchvatné dronové snímky fotografa Petra Jana Juračky a na další dronová videa deníku E15:

Dron E15: Rekonstrukce hradu Helfštýn

Video placeholde
• E15

Dron E15 natáčel rekonstrukci přehrady Boskovice

Video placeholde
• e15, Jiří Liebreich

Dron E15 zmapoval vodní dílo Pařížov

Video placeholde
• E15 Jiří Liebreich