Pojišťovny nasazují novou zbraň proti pojistným podvodům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dron pojišťovny Allianz
Dron pojišťovny Allianz
Vodní dílo Les království
Vodní dílo Les království
Vodní dílo Les království
6
Fotogalerie

Pokusů o pojistné podvody přibývá, proto začínají pojišťovny sahat po novém nástroji, který jim má ochránit peníze. Postrachem šejdířů se mají stát drony. Využívá je České pojišťovna, Kooperativa nebo například Allianz. Loni se pokusili podvodníci vymoci od domácích pojišťoven celkovou částku 1,3 miliardy korun, meziročně se snažili domoci o sedm procent tučnějšího balíku. Uvedla to dříve Česká asociace pojišťoven sdružující takřka celý trh pojistitelů.

Bezpilotní prostředky usnadňují práce při likvidaci pojistných událostí – při zjišťování, zda byl pojištěný poškozen, a pokud ano, tak v jaké míře. Zatímco si dříve pojišťovny najímaly specializované firmy na provoz dronů, v současnosti už mají některé pojišťovny zřízené vlastní „droní divize“.

„Česká pojišťovna byla vůbec první pojišťovnou u nás, která k tomuto účelu začala využívat vlastí drony. Aktuálně máme čtyři licencované drony a pět vyškolených pilotů s průkazy a povolením k provádění leteckých prací,“ říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Pojišťovna provede ročně přes sto letů, například při prohlídkách rozsáhlých stavení, stavebních strojů, jeřábů, letadel, vlaků, mostů, přehrad, vysokých budov či polí. Pojišťovna drony využívá k průzkumu, prohlídce a důkladné dokumentaci místa škod.

„Drony významně pomáhají při řešení pojistných událostí. Když potřebujeme zdokumentovat rozsáhlé škody nebo škody na těžko přístupných místech, jsou skvělými pomocníky,“ tvrdí Buriánková. „Své využití najdou zejména v pojištění majetku a v zemědělském pojištění. Díky nim již nebude nutné, aby mobilní technik šplhal na poškozený komín či vysokou strmou střechu,“ dodává.

Stejně jako v České pojišťovně postupují od loňského května i u konkurenční Kooperativy. Ta vlastní deset dronů a mezi kmenovými zaměstnanci má jedenáct pilotů s platnou licencí. Veškeré náklady na provoz bezpilotních prostředků společnost vyjdou na asi 320 tisíc korun ročně, ušetřené peníze pomocí dronů přitom tuto částku předčí. „Daří se nám prokazovat neoprávněné nároky klientů co do uplatňovaného rozsahu škod. Odhalili jsme i pojistné podvody. Uchráněná hodnota je značná,“ podotýká mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Do nynějškacpojišťovna využila drony ve dvou stech případech, obvykle se jednalo o pojistné události většího rozsahu, které byly sporné v rozsahu škod. Někdy se jednalo i o reklamace či stížnosti ze strany klientů.

Drony využívají i u Allianz, například k pořízení záběrů utržených střech po kalamitách, požárech nebo k natočení zemědělských škod. Kromě tohoto účelu pojišťovna sahá po dronech i při vytváření videí do interního firemního televizního kanálu, někdy i k externí komunikaci.

I díky dronům se tak pojišťovnám daří odhalovat více pojistných podvodů: za posledních osm let se objem odhalených podvodů více než zdvojnásobil, uvedla již dříve asociace pojišťoven.