Digitalizace se v Česku dotkne milionu zaměstnanců

Zdroj: Profimedia.cz

Systematické investice do automatizace v Česku mohly do deseti let zajistit růst HDP až o 676 miliard korun ročně.

Digitalizace a automatizace se v tuzemsku do roku 2030 bude týkat až 1,1 milionu zaměstnanců, zhruba čtvrtiny pracovní síly. Plyne to z analýzy české ekonomiky od konzultační společnosti McKinsey & Company.

Nejvíce se automatizace dotkne běžných dělnických pozic, pro které firmy těžko shánějí zaměstnance. Podniky to motivuje k investicím do technologií. „Patříme mezi země s největším prostorem pro automatizaci na světě,“ říká spoluautor studie Dan Svoboda ze společnosti McKinsey.

Analytici předpokládají, že se investice do digitalizce významně promítnou také do odvětví dopravy nebo obchodu, v jejichž automatizaci jsou české firmy pomalejší oproti západu Evropy. Naopak v digitalizaci finančních služeb a bankovnictví patří Česko mezi evropské lídry a nadprůměrně si vede také sektor výroby.

Podíl digitální ekonomiky na HDP v současnosti dosahuje 7,8 procenta, čímž předčí státy východní Evropy i nejvýznamnější ekonomiky EU.

Expert Tomáš Karakolev z McKinsey připomíná, že po letech růstu potřebuje tuzemská ekonomika nový impulz. Pokud by se Česko v investicích do digitalizace do roku 2025 dostalo na úroveň vedoucích skandinávských zemí, přineslo by to růst HDP o zhruba 676 miliard korun ročně.

Problémem přechodu k digitalizaci by však mohlo být vzdělávání. Česko má sice na evropské poměry kvalitní školství, avšak hlavně starší generace si s technologiemi příliš nerozumí. Pokročilí počítačové dovednosti prokazuje 24 procent dospělé populace. Například ve Skandinávii či Beneluxu je to téměř dvojnásobek.

Inovace ovlivní mnoho oborů. Jak se na změny připravit a jak na nich vydělat? Objednejte si magazín E15 Premium Jak vyhrát budoucnost >>>

Video placeholde

Jak vyhrát budoucnost • E15

Odborový předák Josef Středula vidí řešení ve vytvoření systému celoživotního vzdělávání. „Je nutné, aby si zaměstnanci mohli znalosti a dovednosti postupně doplňovat. Nemusíme přitom vytvářet vlastní systém, inspirovat se můžeme třeba v Dánsku,“ říká Středula, který systém vzdělávání řeší i na jednání tripartity.

Premiér Andrej Babiš označil digitalizaci za jednu ze svých priorit, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar ale dodává, že automatizaci se česká ekonomika nevyhne. „Když se však problému politici budou věnovat, bude to kratší a levnější,“ uvedl.