Interaktivní stoly a kanceláře sdílené několika firmami naráz. Čtěte, čím vynikají chytré budovy

TwentyTwo London

TwentyTwo London Zdroj: profimedia

Technologický veletrh v Amsterodamu
Technologický veletrh v Amsterodamu
Technologický veletrh v Amsterodamu
4
Fotogalerie

Nizozemský Amsterdam nechal nahlédnout do budoucnosti realit. Tamní konference Smart Building Conference odstartovala veletrh Integrated Systems Europe 2018, kde se představily trendy v oblasti technologií pro chytré budovy. Ty odrážejí zejména důraz na bezpečnost, využití dat a sdílení.

Chytré budovy budou podle světových odborníků prošpikované senzory a vygenerují tak obří množství dat. Původně senzory měly v první řadě vést k úspoře spotřeby energií, dnes se ale jako hlavní motiv ukazuje komfort. A to nejen v bytech, nýbrž zejména v kancelářích.

„Například senzory v zasedacích místnostech měří počet lidí, a následně podle něj upravují teplotu nebo a provzdušnění v místnosti,“ uvedl Niclase Norléna z firmy LumenRadio. Na stejném principu mohou podle něj například pracovat i data pro úklidovou službu.

Jeho slova potvrzuje i Josef Šachta z české společnosti Sharry Europe, která se zaměřuje právě na oblast správy a vývoje digitálních technologií pro kancelářské komplexy.

“Integrace systémů a zjednodušení procesů v kancelářských budovách je jedna z klíčových oblastí, ke které se trend ubírá,” řekl Šachta s tím, že právě práce s daty, kapacitami místností i třeba parkovacích stání v jednom systému umožňuje větší efektivitu a pro zaměstnance pohodlnější a jednodušší ovládání. V českém prostředí jejich funkcí využívá například Skanska Property ve svých budovách Corso Court a Five.

Propojením informací ovšem inovace nekončí, s novými technologiemi přichází i proměna pracovního prostředí. Zástupce dalšího technologického gigantu Siemens Daniel Schröder na konferenci zdůraznil posloupnost využití chytrých řešení.

Ty nenajdou uplatnění jen v ovládání základních prvků typu osvětlení či topení, ale také v optimalizaci celkového prostoru i úpravě pracoviště zaměřené na komfort jednotlivce, jejímž výsledkem má být spokojenost a růst pracovní efektivity.

S efektivitou navíc souvisí i další představený trend. Podle Schrödera se rychle blíží doba, kdy budou kanceláře sdílené několika firmami naráz. Obdoba “coworkingového centra pro firmy” má vyrůst třeba v novém londýnském mrakodrapu TwentyTwo, jehož společné kancelářské prostory budou představovat více než pětinu celkové plochy.

Mění se ovšem nejen podoba a funkčnost kanceláří, ale i jejich zařízení. Výrazněji se začínají prosazovat interaktivní stoly, tabule či celé kancelářské stěny. “Tato zařízení jsou trendem nejen pro standardní porady, ale i pro spolupráci týmů rozmístěných po celém světě.” doplňuje Šachta z Sharry Europe.

“V rámci jedné budovy je například možné propojit všechny obrazovky na jedné platformě, která zasílá správný typ informace ve správný čas na správné místo v budově,” dodává.

S tématy jako big data, sdílení informací a integrace informačních systémů je bezprostředně spojeno téma bezpečnosti. Pokud budou senzory generovat velké množství dat, jak budou tato data chráněna? “Částečnou odpovědí je výpočetní metoda, kdy zpracování dat probíhá alespoň z části v koncových částech počítačové sítě blízko senzoru. Tím se redukuje tok informací mezi senzory a datovým centrem, nejčastěji uloženým v cloudu,” představil jednu z variant Šachta.